SVEČANO OTVOREN SALERS CENTAR U STAROJ KAPELI Mirko Devčić: Uzgoj Salers goveda se širi, a od uzgoja nije nitko odustao i to govori o zadovoljstvu uzgajivača

13. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno SVEČANO OTVOREN SALERS CENTAR U STAROJ KAPELI Mirko Devčić: Uzgoj Salers goveda se širi, a od uzgoja nije nitko odustao i to govori o zadovoljstvu uzgajivača


U Staroj Kapeli u utorak je ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila Salers Centar, koji je namijenjen svim početnicima u uzgoju u sustavu tzv. krava-tele  i kao praktikum je bio za mnoge presudno iskustvo za donošenje odluke o pokretanju uzgoja.

Predsjednik HUU Salers Croatia Mirko Devčić kazao je kako je Stara Kapela tradicionalni kraj u kojem žive stočari.  -Udruženje je osnovano u siječnju 2016. i broji 65 članova s područja 17 županija, te je ove godine peta obljetnica osnutka, ali deset godina od početka uzgoja, a veliki poticaj dala je uprava Vlada RH. -kazao je Devčić napomenuvši kako mnogi nisu vjerovali u uspjeh ovog projekta, a u kojemu im je u mnogome pomoglo francusko udruženje Groupe Salers Evolution.

IMG_7543_resize

-Uspjeh najviše pripada svim uzgajivačima, članovima udruženja i njih iz  17 županija su nosioci ovog projekta. Oni su se ovdje prvi puta susreli s ovim govedom i formirali ovaj mali centar. -pojasnio je Devčić.

-Velikom upornošću i vjerom u uspjeh, uzgoj se ne samo održao već se u kontinuitetu širi na gotovo svim područjima Republike Hrvatske, a činjenica, da do sada nitko nije odustao najbolje govori o zadovoljstvu uzgajivača. -rekao je Devčić dodavši kao ovdje su već boravili i brojni studenti izvana i na kraju dobili volju za uzgojem Salers goveda.

IMG_7556_resize

-Radi se o visokokvalitetnim govedima, dobrom tržištu i mi ovdje vidimo svoju šansu. Moramo dodatno još poraditi na tome, ali sami smo stvorili tržište i dajemo drugima podršku, kako su to nama Francuzi, tako mi za područje Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske. -istaknuo je Devčić dodavši kako udruga ima  status Uzgojnog udruženja, a tome je značajno pripomogla suradnja s hrvatskim partnerom HAPIH, francuskim partnerom Groupe Salers Evolution te podrška Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Načelnik općine Dubrave i saborski zastupnik Tomislav Okroša naglasio je kako iz Stare Kapele diljem Europe idu rasplodna i kvalitetna goveda. -Drago mi je da se nastavlja suradnja s Ministarstvom poljoprivrede, Zagrebačkom županijom i Općinom Dubrava. U tijeku je izrada tehničko-projektne dokumentacije za Regionalni centar za Stočarstvo. -kazao je Okroša.

IMG_7557_resize

Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, pozvao je uzgajivače da se jave i za potpore koje nudi Zagrebačka županija. -Ova županija ima najveći broj OPG-a, Županija koja jako brine o njima, jer smo ruralni prostor oko grada Zagreba. Nadam se da ćemo se uskoro naći i da pomognemo vaš razvoj. Vjerujem da ćemo ovdje napraviti Regionalni centar za prostor Hrvatske i drago mi je da se ovjde vraća stočarstvo. -kazao je Tomljenović.

IMG_7565_resize

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako treba promovirati i poduprijeti rad udruge koja broji 65 uzgajivača s područja 17 županija i koja njeguje tradicijske vrijednosti i kulturu, ali i primjenjuje inovacije, provodi savjetovanja i edukacije u inozemstvu i prenosi takva znanja. -Vjerujem da tom radu skromno i doprinosi Ministarstvo poljoprivrede, HAPIH i naši savjetodavci i to ćemo raditi i dalje i još i više. -poručila je ministrica.

IMG_7542_resize

-Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je nedostatke kapaciteta koji bi premostili jazove između primarne poljoprivredne proizvodnje, koju treba okrupniti, i onih koji tu primarnu proizvodnju pretvaraju u dodatnu vrijednost, koja ih lagano približava tržištu. Za to je Vlada nedavno usvojila program za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju skladišno-distribucijskih centara i uzgojnih centara, a pri čemu je neophodan uvjet postojanje uzgajivačke organizacije, privatnog interesa ili investiranog priznatog udruženja. Samo tako možemo infrastrukturu pretvoriti u ono što je dobro i korisno te da se naši proizvođači udružuju i okrupnjuju. -pojasnila je ministrica te dodala kako je uslijed covid krize Vlada uložila dodatne napore i mjere i to upravo za sektor stočarstva te poručila kako za oporavak Hrvatsku čeka gotovo 5 milijardi eura.

IMG_7571_resize

IMG_7477_resize IMG_7613_resize IMG_7603_resize IMG_7600_resize IMG_7597_resize IMG_7595_resize IMG_7587_resize IMG_7582_resize IMG_7562_resize IMG_7559_resize IMG_7556_resize IMG_7551_resize IMG_7550_resize IMG_7548_resize IMG_7535_resize IMG_7522_resize IMG_7516_resize IMG_7508_resize IMG_7494_resize IMG_7484_resize IMG_7480_resize IMG_7479_resize

Facebook Comments