Svečano obilježeno 30 godina od osnivanja Jedinice za posebne namjene “Munje” i 30. obljetnica preuzimanja bivše karaule

16. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Svečano obilježeno 30 godina od osnivanja Jedinice za posebne namjene “Munje” i 30. obljetnica preuzimanja bivše karaule


Na prostoru bivše karaule na Šoderici danas, 16. rujna, prigodno je obilježeno 30 godina od osnivanja Jedinice za posebne namjene „Munje“ PU koprivničko-križevačke, PP Koprivnica te 30. obljetnica preuzimanja bivše karaule na Šoderici, prvog vojnog objekta na području tadašnje općine Koprivnica.

Svečani dio obilježavanja započeo je sviranjem himne i podizanjem hrvatske zastave, koju je podigao tadašnji prvi zapovjednik Jedinice za posebne namjene „Munje“ Borislav Šaulić.

Prigodne riječi i molitvu za sve nestale, poginule i umrle branitelje uputio je vlč. Dario Levanić iz župe Presvetog Trojstva u Reki.

IMG_7284

Kako su tekli pregovori prije 30 godina te kako je ustrojena spomenuta Jedinica prisjetili su se tadašnji prvi zapovjednik „Munja“, Borislav Šaulić, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Koprivnica, Krešimir Papac te tadašnji pripadnik Jedinice i sadašnji načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, Miroslav Puž.

Ovom svečanom obilježavanju prisustvovali su gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, koji su se prigodnim riječima obratili prisutnima.

Ovo je bila i prilika da se prisutnim pripadnicima uruče prigodne zahvalnice.

IMG_7315

Naime, prije 30 godina u nekadašnjoj karauli kod Botova blizu Koprivnice okupili su se pripadnici policijske stanice i Jedinice za posebne namjene koji su sudjelovali u pregovorima. Karaula je, nakon napetih pregovora i prijetnji, mirno predana policijskim postrojbama 16. rujna 1991. godine u poslijepodnevnim satima.

Pregovore je vodio tadašnji zapovjednik Policijske stanice Koprivnica Krešimir Papac i zapovjednik Munja, jedinice za posebne namjene, Borislav Šaulić. U neposrednoj blizini u pripremi za oružano djelovanje bilo je tada desetak pripadnika Munja, posebne jedinice policijske postaje Koprivnica formirane za slučajeve interventnih potreba i sudjelovanja u oružanim akcijama.

IMG_7288

Ista postrojba je u kasnijim periodima Domovinskog rata djelovala u oružanim operacijama na više ratišta.

Pregovori o mirnoj predaji karaule vodili su se u neposrednoj blizini željezničkog mosta preko Drave, niti 50 metara od prvih položaja vojske oko karaule, a trajali su od večernjih sati do 4 sata ujutro, kada je zapovjednik JNA mirno predao karaulu sa svim oružjem. Tom prilikom pribavljena su značajnija vojna sredstva za obranu Hrvatske.

IMG_7305