Svečani mimohod sudionika 58. Vinkovačkih jeseni, koji će se održati u nedjelju, proteći će bez revije konjskih zaprega i konjanika, a razlog su epidemiološke mjere zbog afričke svinjske kuge, potvrđeno je iz Vinkovačkih jeseni.

“Do danas smo bili uvjereni da će se pronaći neko rješenje kako bi u nedjelju ulicama grada mogle proći konjske zapreke i projahati konjanici koji su velika atrakcija za sve naše posjetitelje, međutim, situacija je toliko ozbiljna da nema smisla riskirati možebitno širenje na područja koja su još uvijek slobodna od ove bolesti”, kazao je tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković.

U Reviji konjskih zaprega i konjanika, koja je sastavni dio Svečanog mimohoda sudionika Vinkovačkih jeseni, kao središnje priredbe te manifestacije, trebalo je u nedjelju gradskim ulicama i trgovima proći tridesetak konjskih zaprega i 50-tak konjanika.

Kako pojašnjavaju iz Vinkovačkih jeseni, ovakva je odluka donesena kroz razgovor predstavnika Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić, koja je i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge.

“Nažalost, moram našim konjičkim udrugama javiti da ove godine ne mogu biti dio Svečanog mimohoda Vinkovačkih jeseni. Znam da će biti razočarani, kao što sam i ja razočaran i žao mi je što nam se ovo događa, ali isto tako, još više mi je žao svih onih u čija je dvorišta ušla ova bolest. Koliko god poduzimali sve mjere zaštite, ne možemo u potpunosti biti sigurni da se bolest neće proširiti iz Vinkovaca nakon mimohoda, a to je nešto što nikako ne želimo. Ove godine je tako, a nadam se da nam se već sljedeće vraćaju naši konji i konjanici“, rekao je koordinator Revije konjanika i konjskih zaprega 58. Vinkovačkih jeseni Zdravko Bartulović.

Vinkovačke jeseni održavaju se od 8. do 17. rujna pod geslom “Dva sjaja dukata”, a središnja i najspektakularnija priredba, svečani mimohod, na rasporedu je tradicionalno posljednjeg dana manifestacije. Ove će godine u mimohodu sudjelovati sedamdesetak kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i dijaspore koja njeguju izvorni hrvatski folklor, s nekoliko tisuća folkloraša koji će pjesmom i plesom, prolazeći vinkovačkim ulicama i trgovima od Gradske tržnice do nekoliko kilometara udaljenog stadiona HNK Cibalije, predstaviti kraj iz kojeg dolaze.