Hrvatski glazbeni zavod od svog osnivanja 1827. godine do danas društvo je prijatelja glazbe i glazbenika, neprofitna udruga u kulturi i umjetnosti čiji je cilj njegovanje, unapređivanje i širenje glazbene umjetnosti, osobito nacionalne.

No, Hrvatski glazbeni zavod suočen je već duže vrijeme s teškom financijskom situacijom pa je nova ravnateljica izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković pokrenula niz aktivnosti kako bi prikupila sredstva za nesmetani rad jedne od najstarijih glazbenih institucija u Hrvatskoj.

– HGZ je za mene simbol Zagreba. Doselivši iz Podravine u Zagreb s nepunih 15 godina, upisala sam Glazbenu školu “Vatroslav Lisinski” i tako pored “Glazbenjaka” prolazila gotovo svakog dana, a vrhunac mojeg srednjoškolskog obrazovanja je bio upravo nastup učenika škole „Lisinski“ u HGZ-u – rekla je mezzosopranistica Renata Pokupić te dodala kako je iznimno nastupati u dvorani HGZ-a, jednoj od najkvalitetnijih koncertnih dvorana na svijetu, u kojoj sam stekla odlično iskustvo izvedbe pred publikom.

Hrvatski glazbeni zavod u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom 26. travnja po prvi puta priređuje svečani donatorski koncert na kojem će nastupati velika imena hrvatske klasične glazbe, a koji će se u direktnom prijenosu prikazivati na prvom programu HTV-a. Na koncertu nastupaju Simfonijski orkestar i Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije te Ivo Lipanović, dirigent, Ivana Lazar, sopran, Renata Pokupić, mezzosopran i Petrit Çeku, gitara, a na program su djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića.

prigorski.hr