Svečana dodjelu 30. Nagrade hrvatskog glumišta održana je u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na kojoj su proglašena najbolja ostvarenja na području dramske, radio i televizijske umjetnosti.

Za najbolju dramu u cjelini proglašena je “55 kvadrata” Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolju opernu predstavu u cjelini nagradu je dobila “Lastavica” Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini podijelile su predstave “Sad sam Matthaus” u koreografiji Matije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta i predstava “SOL” u koreografiji Sivije Marchig, u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u baletu dobila je Maja Bezjak, koja je zahvalila i kazala da je zajedno s kolegicama i kolegama plesala za slobodu i da su je dobili. Poručila je mladima da trebaju imati hrabrosti i ići za svojim pozivom. Pozvala je na otvaranje hrvatskih baletnih škola koje su već dugo zatvorene, jer se talentirana hrvatska djeca nemaju gdje obrazovati, dok je u tri nacionalna baleta igraju 95 posto stranci.

Apeliram da se otvore škole i da njegujemo svoju djece, kazala je.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u drami dobila je Vlasta Knezović koja je kazala da treba dugo letjeti dok se ne vratimo na zemlju, te da su rijetki glumci koji lete do kraja.

Najbolji redatelj drame proglašen je Bobo Jelčić za autorski projekt Sorry, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jelčić je sms porukom poručio da odbija primiti nagradu, a da će obrazloženje poslati kasnije.