Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima koja je prije deset godina pokrenula Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, zbog rastućeg broja poziva potrebni su volonteri koji će povjerljivim razgovorom, savjetovanjem i razumijevanjem, osobi s druge strane slušalice pružiti podršku i pomoći da se ne osjeća bespomoćno i usamljeno.

Sve osobe koje su doživjele neki oblik traumatičnog događaja ili su svjedočile nekom od kaznenih ili prekršajnih djela mogu nazvati besplatnu i anonimnu liniju 116 006, dostupnu 24 sata dnevno, uključujući vikende, blagdane i praznike. Telefonsku podršku u vidu pružanja pravnog i psihološkog savjetovanja u proteklih deset godina zatražilo je više od 16 000 pozivatelja. Na njihove pozive, spremno su odgovarali volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima – pojedinci osposobljeni da osobi s druge strane slušalice pruže sve potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje i podršku za suočavanje sa situacijom u kojoj se ona našla. Ponekad je dovoljna i topla riječ te uvjerenje da se žrtve ne moraju same nositi s posljedicama koje bolni događaji ostavljaju.

Nažalost, zbog rastućeg broja gotovo svakog oblika nasilja – posebice obiteljskog i vršnjačkog, Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja su potrebni dodatni volonteri, pojedinci koji će nekoliko sati mjesečno izdvojiti za rad za opće dobro kako bi se u našoj zemlji izgradilo društvo u kojemu svaka žrtva i svjedok pronađu vrstu potpore koja im je potrebna i koju zaslužuju. Cilj telefonskog razgovora između volontera i pozivatelja jest i osnažiti žrtvu i/ili svjedoka kako bi oni povratili svoje samopouzdanje i čim prije ponovno stekli kontrolu nad svojim životom.

Pojedinci zainteresirani za volontiranje trebaju ispuniti prijavni obrazac dostupan na poveznici do 3. studenog ove godine.

Svi kandidati i kandidatkinje koji ispune prijavni obrazac dobit će obavijest putem maila s ponuđenim terminima za održavanje selekcijskog razgovora, od kojih će svatko moći izabrati jedan termin koji mu odgovara. Razgovore provode koordinatorice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja s ciljem boljeg upoznavanja kandidata i kandidatkinja, a razgovori se održavaju putem video poziva.

Odabrani kandidati prije početka volontiranja obvezni su proći edukaciju koja se sastoji od pravnog i komunikacijskog dijela. Završni dio edukacije odnosi se na simulaciju poziva kako bi se procijenilo je li uspješno usvojena materija i može li osoba samostalno voditi razgovor s pozivateljima.

Za volontiranje je potrebno imati navršenih 18 godina i služiti se engleskim jezikom, a od budućih volontera i volonterki se očekuje i nediskriminatorno ponašanje prema svim pripadnicima društva, otvorenost, odgovornost i pouzdanost. Nakon završenog volontiranja, volonteri i volonterke dobivaju Potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem, a nakon 200 odvolontiranih sati i Preporuku za posao.

Više o radu NPC-a možete pronaći na: www.pzs.hr ili na društvenim mrežama Facebook (@zrtveisvjedoci), Instagram (npc_116006), YouTube (Podrška žrtvama i svjedocima), stoji u priopćenju.