Pokušaji okupljanja šireg bloka za zajednički nastup na parlamentarnim izborima iduće godine kakvi se bilježe na ljevici, na desnoj strani političke scene sve su manje vjerojatni, piše u srijedu Večernji list.

Dapače, iz pomalo bizarnih događaja proteklih tjedana daju se naslutiti nova raslojavanja unutar pojedinih desnih klubova u Saboru, navodi dnevnik.

Jasno je to bilo iz priopćenja kojim je Klub Domovinskog pokreta (DP) reagirao na nazočnost svog potpredsjednika Zlatka Hasanbegovića na predavanju dvojice srpskih povjesničara koji su u Hrvatskom institutu za povijest predstavili svoju knjigu “Bosanska golgota četnika 1945. godine”.

Ne zatraživši Hasanbegovićevo obrazloženje i ne obavijestivši ga unaprijed što kane učiniti, iz DP-a su javno zatražili od Hasanbegovića da se ispriča za nešto što smatraju pokušajem rehabilitacije četničkog pokreta. Hasanbegoviću isprika ne pada na pamet jer, kaže, predavanje nije organizirao nego samo slušao, na znanstvenom skupu na kojem su bili i mnogi drugi hrvatski povjesničari, te potom otišao doma.

Međutim, upućeni govore da su odnosi između Hasanbegovića i DP-a, na čijoj je listi izišao na izbore, već neko vrijeme u silaznoj putanji. A to je, kažu, postalo očito nakon što je DP uručio otkaz Domagoju Beškeru, glavnom tajniku Hasanbegovićeve stranke, koji je bio zaposlen u zajedničkom klubu.

S obzirom na to da je jasno kako je napetost nastala prije Hasanbegovićeve nazočnosti na predavanju srpskih povjesničara, poznavatelji desne scene tumače da je DP-u zapravo zasmetalo Hasanbegovićevo soliranje pri glasanju o Vladinu prijedlogu da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

Po toj teoriji, u DP-u su shvatili da bi ih narušeni odnosi s Mostom i Hrvatskim suverenistima, koji već neko vrijeme spominju mogućnost zajedničkog izbornog nastupa, mogli koštati na parlamentarnim izborima, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.