Uslijed učestalih naleta na divljač na brojnim cestama, iz policije su u petak pozvali vozače na maksimalan oprez na prometnicama, posebno u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, što se najviše odnosi neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja.

U požeško-slavonskoj policiji upozorili su kako je na njihovu području od početka ove godine zabilježen ukupno 201 nalet na divljač.

Najveći broj čine naleti na srneću divljač, pa je tako zabilježeno 141 takvih naleta, 15 ih je bilo na jelene, 11 na zečeve, devet na pse, po sedam na divlje svinje i lisice, pet na fazane, dva na mačke te po jedan nalet na sovu, čaglja, ovcu i nepoznatu životinju.

Iz policije napominju kako je, za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje – pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku – prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovoran vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, pozivaju vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.

Posebno ih upozoravaju na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Policija ističe i kako, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za prekršaj odgovara vozač do čijeg je naleta na životinju došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom.

Također, vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.