Još je samo mjesec i pol ostalo do lokalnih izbora, a u razdoblju kada se odlučuje tko će vladati županijama, gradovima i općinama u naredne četiri godine svjedoci smo i sve češće pojave lažnih profila na društvenim mrežama.

Kakvu će vrstu kampanje voditi i što o svemu misle, za prigorski.hr otkrili su kandidati za gradonačelnika grada Križevaca.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Devčić kazao je kako nerijetko oštra i destruktivna retorika u širem političkom prostoru Hrvatske pomalo daje pečat i križevačkoj gradskoj (lokalnoj) predizbornoj kampanji.

mato devcic

– Zainteresiranog glasača nikakav komentar s lažnog profila neće uvjeriti u promjenu stava. Vjerujem u racionalan pristup politikama koje zastupamo i promoviramo. Umjerenost u svakom pogledu, bez tendencije diskreditiranja bilo koga u svrhu stjecanja političkih bodova. Glasači će ocijeniti ozbiljnost i osobnu crtu svakog kandidata, sigurno uzimajući u obzir do sada učinjeno i realitet projekata koje pojedini kandidat nudi – istaknuo je Devčić te dodao.

– Nema potrebe za retoričkim nasiljem u javnom prostoru. Križevci trebaju normalnu, uljuđenu administraciju, odmaknutu od osobnih profita i klijentizma s jasnom slikom projekata koji su dohvatljivi u narednom razdoblju. Danas za Križevce sutra.

mario rajn

Aktualni gradonačelnik Mario Rajn poručio je kako oni koji se služe lažnim profilima kako bi ocrnili suparnike, zapravo govore sve o sebi.

– Moram biti iskren, žalim ljude koji se time služe. To samo pokazuje da nemaju nikakvu ideju kako doprinijeti Križevcima, već isključivo blatiti i baviti se drugima. Imali smo prilike to gledati i prije četiri godine, nažalost izostanak suvislog programa pojedinci nadomještaju lažima i podmetanjima – rekao je Rajn te naglasio.

– Moja kampanja orijentirana je na ljude, na građane ovoga grada kojima su važni egzistencijalni problemi koje grad rješava na njihovu dobrobit. Ne bavim se lažnim profilima ili “fejs – sačekušama” kao neki koji imaju viška vremena.

– U svojoj kampanji nastojat ću prezentirati biračima što smo sve realizirali u četiri godine te najaviti što planiramo u idućem mandatu. Križevačka javnost može posvjedočiti da u svojim nastupima uvijek koristim umjerenu retoriku, ne bavim se smicalicama i vrijeđanjima, svoj posao radim pošteno i nastojim ga obavljati pristojno i kulturno, s uvažavanjem drugačijih mišljenja.

Tako ću činiti i dalje, ali ću na sve objede i laži reagirati jasno nedvosmisleno i potkrijepljeno argumentima. Pozivam sve političke takmace da se borimo vizijom za Križevce, a ne podmuklim podmetanjima. Prije svega moramo biti odgovorni i prema biračima i prema gradu kojega želimo voditi – zaključio je križevački gradonačelnik.

katanović marko sdp (9)

Kandidat SDP-a Marko Katanović poručio je kako će voditi afirmativnu i konstruktivnu kampanju te se neće baviti drugim kandidatima ili vrijeđati kao što to rade neki drugi kandidati.

– Namjera mi je u kampanji istaknuti svoje reference za upravljanje gradom i njegovim resursima, a ne isticati nečije mane ili propuste.
Moja retorika je do sada bila umjerena i konstruktivna, ali jasna i konkretna i takva će biti do kraja izbornog ciklusa – rekao je Katanović.

Dodao je kako će u kampanji građanima predočiti svoju viziju upravljanja gradom.
– Siguran sam da će većina njih prepoznati naš izborni program, naš tim i mene kao najbolje rješenje za naš grad. Sve što imam za reći, komuniciram jasno kroz medije i putem društvenih mreža i iza toga stojim svojim imenom i prezimenom – kazao je Katanović.

miroslav strucic

Miroslav Stručić iz HSS-a mišljenja je kako pojava velikog broja lažnih profila se pojačano javljaju pred lokalne i regionalne izbore.

– To je svakako odraz nedemokratičnosti, netolerancije, pa i usudio bih se reći, nekulture onih koji se skrivaju iza tih i takvih individua, a koji opet nemaju hrabrosti i snage volje te umnih kapaciteta da svoje misli i ideje iznesu ispred svog profila ili u okrilju svoje političke opcije (bilo stranke, platforme, nezavisne liste, ili koalicije) – istaknuo je Stručić.

– Teško mi je povjerovati u navodne priče, da čak i pojedini visoko nominirani kandidati na predstojećim lokalnim izborima za naše Križevce podliježu takvim egzibicijama i prave više lažnih profila s lažnim imenima te polemiziraju i komentiraju kako na svojim, tako i na objavama drugih kandidata.

Mogu samo reći, da to nije tragično, bilo bi komično. Vrijeđanje drugih (protu)kandidata i lista svakako nije novost u izbornim kampanjama, no ima jedna izreka da nije bitno što se kaže, nego tko to kaže – naglasio je Stručić i zaključio kako vjeruje da će birači prepoznati takve metode u kampanji i sigurno pokazati na biralištima kod zaokruživanja glasačkih listića kako prihvaćaju takve načine ponašanja.
Na kraju se osvrnuo i na svoju kampanju.

– Kampanja koju ću voditi kao kandidat HSS-a za gradonačelnika Križevaca, svakako će se bazirati na afirmaciji pozitivnih ideja, ozračju kvalitetnih prijedloga za boljitak našeg grada i svih sela, za bolji život ljudi koji će biti u epicentru mojeg zanimanja – za kraj poručio je Stručić.

svagelj

HDS-ov Ivica Švagelj kratko je poručio kako takvu vrstu kampanje smatra nekorektnom.

– Ne zanima me takva kampanja. Kampanju ću voditi odgovorno i konstruktivno na temelju ideja, programa i rješenja bez podmetanja i uvreda. Pokažimo našim građanima što znamo, za što se zalažemo i tako im omogućimo da izaberu najbolja rješenja za naš grad – kazao je Švagelj.

Trenutno je u Križevcima najavljeno šest gradonačelničkih kandidata. Najstariji među njima je Ivan Majdak – Lipa koji nam do objave ovog teksta nije odgovorio na naš upit.