Za subotu najavljuju 30-ak Celzijevih stupnjeva, pravo ljetno vrijeme kako i dolikuje početku lipnja. Prijatelji životinja imaju savršeno rješenje za sve koji planiraju kako provesti slobodan dan i rashladiti se u samome središtu grada kušajući nešto novo i drukčije, uz zanimljive informacije i korisne sadržaje.

„Sve je spremno za VegeSajam. Pridružite nam se u subotu, 8. lipnja na Europskom trgu od 9 do 21 sat i uživajte u izvrsnoj restoranskoj ponudi, napunite svoje platnene vrećice veganskim namirnicama i kozmetikom po promotivnim cijenama, saznajte najnovije činjenice iz svijeta veganstva i jednostavno – uživajte u dobrom društvu. Čeka vas više od 30 izlagača i šest restorana koji će nuditi osvježavajuće craft pivo, pivo od indijanske banane, gelato, sokove za detoks i razna biljna jela, poput falafela i pad thaia, uz koja ne morate brinuti kako ćete izgledati na plaži”, najavljuje Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje da će na edukativnom dijelu VegeSajma posjetitelji moći saznati zašto je veganska hrana učinkovit saveznik u borbi protiv debljine, ali i dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i bolesti probavnog sustava, te kako pridonosi sprječavanju razvoja tumora i podizanju imuniteta, energičnosti i vitalnosti cijelog organizma. Takva prehrana namijenjena je svima, a ne samo veganima, što svake godine iznova dokazuje i izvrsna posjećenost VegeSajma.

„Cilj VegeSajma je pokazati da je put do zdravlja i dugovječnosti upravo kroz raznovrsnu prehranu temeljenu na namirnicama biljnog podrijetla koje svojim sastavom i bogatom nutritivnom vrijednošću pogoduju osobama svih uzrasta. To je savršena prilika za sve radoznale i sve one koji žele promijeniti svoj život nabolje da se upoznaju s prednostima veganske hrane i proizvoda, i to izravno, razgovarajući s proizvođačima biljne hrane i ugostiteljima koji nude takvu hranu te onima koji takav život prakticiraju već godinama”, navodi Balaš Cerjak.

Na odabir veganske hrane mnoge potiču i alarmantni pokazatelji koliko mesna industrija utječe na potrošnju već iscrpljenih prirodnih resursa i na zagađenje okoliša. Ekološka cijena mesa, jaja i mlijeka prevelika je, a prehrana na biljnoj osnovi smanjuje ugljični otisak za čak 50 %. To je ujedno i najbrži put prema zaštiti okoliša i bioraznolikosti. VegeSajam dokazuje kako uz vegansku hranu nećemo baš ništa izgubiti jer imamo priliku svakodnevno birati ono što inače jedemo, ali u biljnoj verziji. Dapače, hranit ćemo se još raznovrsnije i zanimljivije.

Na VegeSajamu predstavit će se i nositelji V-Labela. V-Label je najrasprostranjenija oznaka koja se dodjeljuje već više od 20 godina veganskim proizvodima diljem svijeta, ali postaje sve popularnija i među hrvatskim proizvođačima. Primarni joj je cilj omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla i učiniti ih privlačnijima svima.

Ovim događajem u zelenilu Europskog trga Prijatelji životinja ujedno najavljuju 16. po redu ZeGeVege festival održivog življenja, koji će se održati od 6. rujna 2024., na istoj lokaciji.

Organizacija VegeSajma na neprofitnoj je osnovi i s ciljem edukacije javnosti i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Popis izlagača VegeSajma i razne druge zanimljivosti možete pogledati na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se nalazi i prijavnica za volontiranje.

Izlagači 13. VegeSajma

Generalni sponzor: Spar

Sponzor: Kraš

Restorani izlagači: aRoma gelato experience, OAZA Joyful Kitchen, Tasteology i Meatless, Thai Thai street food, Falafel, etc., Pivovara Razum

Ostali izlagači: Piterija Zvrk, Smid to., OPG Hukavec Renata, OPG Grivičic (Aurelia Natura), OPG Dario Pocedulić, OPG Kalić Zvonimir, Trinitario Fab, Melli Aromatica, OPG Rogić, OPG Sinković, Iris i Branimir Delicije, OPG Cvitković Mario, OPG Knežević, Flafi Pelene, OPG Rosa Petalis, Earth Wind Desire, Bormax Dekorateri, OPG Matekalo, Amon & Anis, OPG Korade, Azil Dumovec, Basta Ecco, Udruga Pobjede, Sana Delikatese, OPG Ivan Šulog, Prijatelji životinja, Mreža za zaštitu životinja.

Unnamed (73)