Svako treće dijete mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi akutno je pothranjeno, a stanovništvu prijeti glad, objavila je u subotu glavna agencija UN-a koja djeluje u palestinskoj enklavi.

“Pothranjenost djece brzo se širi i doseže neviđene razine u Gazi”, objavila je UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) na društvenim mrežama.

Nakon više od pet mjeseci izraelske zračne i kopnene kampanje u Gazi, izazvane Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, veći dio enklave je u ruševinama, a većina od 2,3 milijuna stanovnika je raseljena i suočava se s velikom humanitarnom krizom.

Bolnice u Gazi objavile su da djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije.

Očekuje se da će međunarodni nadzornik za sigurnost hrane (IPC) uskoro izvijestiti o razmjerima krize gladi u Gazi nakon što je u prosincu upozorio da postoji opasnost od gladi prema projekciji do svibnja.

Da bi IPC proglasio glad, najmanje 20 posto stanovništva mora patiti od ekstremne nestašice hrane, svako treće dijete treba biti akutno pothranjeno, a dvije osobe na 10.000 ljudi umirati na dnevnoj bazi od gladi ili pothranjenosti i bolesti.

Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi osigurao pomoć, a UN je upozorio da je suočen s “ogromnim preprekama” poput zatvaranja prijelaza, strogim provjerama, ograničenjima kretanja i nemirima unutar Gaze.

Počela je dostava pomoći u Gazu zračnim i morskim putem, ali humanitarne agencije kažu da to nije zamjena za dopremu zaliha kopnom.