Europsko prvenstvo u veslanju održat će se od 25. do 28. svibnja na Bledu gdje će se za naslov europskog prvaka boriti 560 veslača iz 33 europske zemlje, a Hrvatska će imati brojnu reprezentaciju predvođenu braćom Martinom i Valentom Sinković, sestrama Ivanom i Josipom Jurković, braćom Antunom i Josipom Lončarić i Damirom Martinom.

Dok je nekolicina nastupila na nedavnom Svjetskom kupu u veslanju u Zagrebu, za mnoge će ovo biti prvi međunarodni događaj u sezoni 2023. Hrvatska

Braća Sinković osigurala su povijesnu pobjedu na domaćim vodama u Zagrebu prije nekoliko tjedana u disciplini dvojac na pariće u kojoj na Bledu ima 22 prijava i vjerojatno će biti jedna od najzahtjevnijih disciplina Europskog prvenstva. U konkurenciji su aktualni svjetski i olimpijski pobjednici Francuzi, Matthieu Androdias i Hugo Boucheron kao i osvajači srebrne olimpijske medalje iz Nizozemske Stefa Broeninka i Melvina Twellaara. Španjolski dvojac koji je osvojio srebro na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, Aleix Garci Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero već su nastupili ove sezone, osvojivši srebro na Svjetskom veslačkom kupu u Zagrebu.

Tu su i druge sjajne posade poput Moldavije, Rumunjske i Srbije, a treba pripaziti i na mladu ekipu iz Belgije. Tristan Vandenbussche (22) i Aaron Andries (19) osvojili su zlato u ovoj klasi čamaca na Svjetskom i Europskom veslačkom prvenstvu U23 prošle sezone pa će biti zanimljivo vidjeti što mogu učiniti na seniorskoj razini.

“Trenirali smo odlično, zdravi smo i dobro se osjećamo. Konkurencija je jaka, dubl je jedna od najjačih disciplina s najviše prijava tako da se veselimo dobrim utrkama. Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak, polufinale u subotu, a finale u nedjelju. Puno ljudi nam je najavilo dolazak, tako da će biti domaća atmosfera i jedva čekamo”, rekao je Valent Sinković.

Sestre Ivana i Josipa Jurković imat će puno veću konkurenciju nego na nedavnom Svjetskom kupu u Zagrebu. Osim posada Češke i Španjolske koje su zauzele 1. i 2. mjesto u Zagrebu, stižu i osvajačice srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva u veslanju 2022., Ymkje Clevering i Veronique Meester iz Nizozemske. Posada Rumunjske je bila na vrhu postolja prošle godine u Münchenu, tu će biti i irski dvojac- Fiona Murtagh osvojila je olimpijsku broncu u ženskom četvercu u Tokiju, a vozit će se uz Imogen Magner, koja će imati svoj međunarodni debi.

“U četvrtak nas očekuje prva utrka. Znamo da smo u boljoj formi nego na Svjetskom kupu i očekujemo puno bolje utrke. Dat ćemo sve od sebe, idemo prvenstveno vidjeti kako stojimo u odnosu na konkurenciju kako bismo mogle tempirati formu za najvažnije natjecanje ove sezone, a to je Svjetsko prvenstvo u Beogradu gdje lovimo normu za Olimpijske igre u Parizu”, kazala je Josipa Jurković

Utrke počinje u četvrtak, 25. svibnja u 9 sati s utrkama koje će se zatim odvijati kroz repasaže, polufinala i finala koji će se održati u subotu, 27. i nedjelju, 28. svibnja 2023.