Muzej Mimara će sutra ugostiti svečano otvorenje jedinstvenog šahovskog turnira koji će okupiti 12 najboljih svjetskih šahista iz devet zemalja svijeta, koje predvodi svjetski prvak Magnus Carlsen iz Norveške. Turnir će svečano otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković, koji će simbolično povući prvi potez s g. Magnusom Carlsenom na venecijanskom šahu iz 16. stoljeća. Ovo najjače pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu održavat će se u Novinarskom domu od 26. lipnja do 8. srpnja.

Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu, Nakamura Hikaru, Caruana Fabiano i So Wesley iz Sjedinjenih Američkih Država, Vachier-Lagrave Maxime iz Francuske, Carlsen Magnus iz Norveške, Mamaderov Shakhriyar iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Ding Liren iz Kine, Aronian Levon iz Armenije, Giri Anish iz Nizozemske i Anand Viswanathan iz Indije. Iz Rusije dolaze Sergei Karjakin i Nepomniatchtchi Ian.

Grand Chess Tour 2019. obuhvaća osam turnira, koji će se održavati u prestižnim svjetskim metropolama, poput Pariza ili Abidjana. Osim jedinstvenog iskustva i doživljaja, Grand Chess Tour 2019. posebnim čini i bogati nagradni fond od 1,65 milijuna dolara. Nagradni fond turnira u Zagrebu osigurao je Grand Chess Tour, a iznosit će 325 tisuća dolara, što je više od 2,3 milijuna kuna, dok se ukupni proračun događaja procjenjuje na oko 400 tisuća dolara ili 2,5 milijuna kuna.

Dvanaestorici najboljih igrača svijeta se nudi prilika da se pridruže turneji kao puni sudionici i dodjeljuju im se Grand Chess Tour bodovi na temelju konačne ocjene na kraju svakog događaja. Osim turnira koji će se održati u Zagrebu, ostali GCT Tour događaji bit će održani u Parizu, glavnom gradu Francuske, Abidjanu u Obali Bjelokosti, St. Louisu u SAD-u, Kalkuti i Bukureštu. Četiri najbolja igrača će se u konačnici kvalificirati za sezonsko završno finale GCT-a koje će se održati u Londonu u prosincu 2019. godine. Detalje o turniru, igračima i rasporedu moguće je pronaći i na službenoj stranici turnira Grandchesstour.org

Croatia Grand Chess Tour 2019. održat će se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a potporu ovom važnom događaju ne samo za šah već i za promociju Zagreba i Hrvatske, dat će  sponzori i donatori: Hrvatska lutrija, AKD, Hrvatske šume, Janaf, INA i drugi.

prigorski.hr