SUPER IVAN – KRIŽEVCI SLAVE PRVAKA HRVATSKE Ivan Višak – osvojio Prvenstvo Hrvatske i ponos je grada motociklizma!

10. rujna 2018. Autor: prigorski.hr Intervjui SUPER IVAN – KRIŽEVCI SLAVE PRVAKA HRVATSKE Ivan Višak – osvojio Prvenstvo Hrvatske i ponos je grada motociklizma!


Član Moto kluba Križevci Ivan Višak (25) proteklog vikenda je u klasi 600 SST osvojio prvo mjesto na Grobniku i postao prvak Hrvatske.

visak13

Posjetili smo Ivana u njegovom domu u Križevcima, gdje nam je uvodno rekao kako je ljubav prema motorima stekao još dok je imao pet godina. -Tata je volio motore, pa smo onda ja i brat isto zavoljeli motore, a utrke sam počeo voziti od 2006. godine. Krenuo sam s klasom 125 SP i s tom klasom se kreće, a 2008. godine sam već postao prvak Hrvatske i najmlađi prvak Alpe Adrie.

visak1

U klasu 125 GP krenuo sam 2009. godine – to je malo veći i jači motor i tu sam bio viceprvak u Alpe Adria natjecanju, s time da prvu trku nisam vozio i nedostajala je ta trka da postanem prvak, ali i taj rezultat bio je fantastičan – rekao je Višak.

Damir Špehar/Pixsell

Damir Špehar/Pixsell

Nakon toga sam krenuo prema Njemačkoj, ali nije bila neka atmosfera u timu i odvozio sam samo 3-4 utrke i to je zapravo bila godina nove staze. U klasu 600 krenuo sam 2011. godine i promjena sa 125 na 600 je bila baš velika razlika.

Vozio sam Yamaha R6 Dunlop Cup – svi smo imali iste motore i iste uvjete. Te godine sam od 42 motorista završio na 19. mjestu, a osvojio sam treće mjesto u Salzburgu. Ta staza mi je baš legla i to mi je bilo novo iskustvo uz novi motor – rekao je Ivan Višak.

visak8

Prvenstvo Hrvatske sam vozio 2012. godine i baš je bilo teško financijski u to vrijeme. Zbog toga nismo dolazili na sve utrke. Od šest utrka smo odvozili 3-4 utrke. Zatim, 2014. godine sam bio drugi, a 2015. godine Prvenstvo Hrvatske sam završio treći u klasi 600.

visak10

Zatim mi se otvorila životna prilika. Jedan tim iz Mađarske mi je ponudio da za njih vozim četiri utrke Europskog prvenstva. Odmah sam pristao i bile su četiri utrke, ali dvije su se preklapale s Prvenstvom Hrvatske i tu sam izgubio dosta bodova i završio sam treći – kazao je Višak.

Damir Špehar/Pixsell

Damir Špehar/Pixsell

-Vozio sam na stazama u Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj i bio sam na 17. mjestu u Europi. Zatim sam 2016. godine doživio tešku ozljedu – vanjski i unutarnji prijelom noge, dvije operacije.

Dogodio mi se peh, motor nije želio prebaciti iz druge u treću brzinu, digao sam ruku. Bio sam u prvom startnom redu, a dečko je bio u petom-šestom startnom redu, nije me vidio i zaletio se u mene sa 157 km/sat. To je rizik tog sporta. Sreća u nesreći je bila da sam bio u dobroj kondiciji i nisu mi slomljena leđa. Oporavljao sam se godinu i pol i vratio sam se pobjedom 2017. godine u Križevcima.

Damir Špehar/Pixsell

Damir Špehar/Pixsell

Odvozio sam iz gušta tu trku pred domaćom publikom i ta utrka je bila nešto posebno, iako mi te gradske trke nisu nikad ležale, ali sam imao niz od tri pobjede od 2013. godine u Križevcima. Ove godine smo krenuli u pravu sezonu i treneru sam rekao da želim biti prvak Hrvatske u klasi 600. Pobijedio sam u šest utrka, a u tri sam bio drugi. Imam još jednu utrku Alpe Adria u Njemačkoj, iako ove godine tu nisam vozio.

visak2

Cijeli život vozim samo Yamahu, jer se nije lako prilagođavati na neki drugi motor. Vozimo Pit bike na auto školi i dobro je to za proklizavanje i za osjetiti motor.

Inače na trku krećemo četvrtkom, jer su u petak slobodni treninzi. Subota je dan kvalifikacija, a nedjelja warm up i trka. Tata me prati, mehaničar Sreten Vasić je tu i s njim radim već deset godina. Ivan Celovec je podrška i super smo ekipa. Naša šlepa je kuću putujuća, nismo po hotelima, tata priprema roštilj i bitno je da uživamo- istaknuo je Višak i napomenuo kako ima podršku od svoje djevojke – Boji se za mene, ali velika mi je podrška – kazao je.

visak5

-Za odvoziti sezonu PH treba 10-13 tisuća eura, a najveći su nam trošak gume. Prešli smo sad na nove Bridgestone gume i dobio sam na poklon dva para i mojoj sreći nije bilo kraja. Gume su baš skupe, a Alpe Adria zahtjeva barem 4 para, a često vozimo i s 3 para – rekao je Višak i zahvalio sponzorima.

visak6

-Puno nam pomaže Fuchs Silkolene, daju na ulje i puno im hvala. Trgo Prijevoz i moj otac puno ulažu, zatim Migo-Moto iz Zagreba, a naravno najviše pomaže Moto klub Križevci i Stjepan Peršin. Oni nam pomažu maksimalno i zato smo prvaci Hrvatske 18 puta. Križevci su zbilja grad motociklizma- zaključio je na kraju razgovora križevački moto majstor – prvak Hrvatske Ivan Višak.

visak3visakvisak11visak12visak9visak4

prigorski.hr