Rat u Ukrajini razlog je za brže djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Rishi Sunak na summitu UN-a o klimi COP27.

“Klimatska i energetska sigurnost idu ruku pod ruku”, rekao je u svom prvom međunarodnom nastupu otkako je preuzeo dužnost predsjednika vlade, prenosi BBC.

Čelnici 120 zemalja sastaju se u Šarm el-Šeiku u Egiptu kako bi razgovarali o sljedećim koracima u suzbijanju klimatskih promjena.

Ključne teme su kompenzacije i podrška najteže pogođenim zemljama.

Rat koji ruski predsjednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini i rastuće cijene energije u cijelom svijetu nisu razlog za usporavanje djelovanja na klimatskim promjenama. “Oni su razlog za brže djelovanje”, rekao je Sunak.

“Svojoj djeci možemo ostaviti u naslijeđe zeleniji planet i prosperitetniju budućnost […] Doista ima mjesta za nadu”, dodao je.

U nizu govora čelnici su pozvali bogate zemlje da ostanu na putu zaustavljanja daljnjih klimatskih promjena, unatoč ratu u Ukrajini i globalnim financijskim problemima.

Države koje su na prvoj crti klimatskih promjena govorile su o utjecaju viših temperatura, suša i poplava na ljude i okoliš.

“Mi smo na autocesti prema klimatskom paklu s nogom na papučici gasa”, rekao je na samitu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Njegovo oštro upozorenje ponovio je i bivši potpredsjednik SAD-a i ekolog Al Gore koji je rekao da zemlje moraju “prestati subvencionirati kulturu smrti” fosilnih goriva.

U energičnom govoru francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svjetske čelnike na postizanje klimatske pravde.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je prelazak na obnovljivu energiju “imperativ sigurnosne politike”, dok je nova talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla da je njezina zemlja i dalje “snažno predana” svojim klimatskim ciljevima.