Sudovi neće provjeravati strane papire za posvajanje, piše u utorak Jutarnji list, ističući da je ministarstvo u dopunama zakona odustalo od obećane mjere.

Dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu, u skladu s preporukama Vrhovnog suda od 5. siječnja, dodatno se uređuje okvir u postupcima priznanja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju djece iz trećih zemalja koje nisu ugovornice Konvencije o zaštiti djece i suradnji vezanoj uz međudržavno posvojenje”, najavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u petak, prije nego što će poslati Zakon u saborsku proceduru.

Malenica tvrdi da se njime povećava pravna sigurnost jer će se tražiti dokaz o legalizaciji strane sudske odluke. Stručnjaci tvrde suprotno: da se ne mijenja ništa bitno. Izmjene nemaju krucijalni osigurač koji je ministar obećao u jeku afere s osmero hrvatskih državljana čiji je pokušaj posvajanja kongoanske djece završio sa suđenjem u Zambiji.

Tada je decidirano obećao da će sudovi ubuduće u postupcima međudržavnog posvojenja biti dužni provjeravati autentičnost stranih dokumenta preko međunarodne pravne pomoći Ministarstva pravosuđa. Do sada su tek lupali štambilje na inozemne odluke koje mogu biti i nezakonite.

Nužnost provjere preko ministarstva potvrdio je izrijekom i Josip Salapić, tada državni tajnik Ministarstva pravosuđa na sjednici Odbora za obitelj i mlade 25. siječnja.

Kontrola zakonitosti dokumenata izgubila se na putu do javnog savjetovanja Zakona u travnju i ostala je ista kao i do sada: za provjeru su zaduženi sami posvojitelji.

Nakon što slučaj Zambija mjesecima puni naslovnice, ministarstvo je predložilo da se iza članka 71., koji definira da će se odbiti priznanje strane odluke ako je protivna javnom poretku, doda članak 71.a. A on bi trebao glasiti da će se međunarodno posvojenje priznati ako je podnositelj podnio i dokaz o legalizaciji.

Ali to su činili i do sada! A tu praksu bez verifikacije u Ministarstvu pravosuđa predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić opisao je kao “pravne praznine”, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.