Sudionice projekta ‘Za bolje sutra’ u mirisnim kalničkim vrtovima

15. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Sudionice projekta ‘Za bolje sutra’ u mirisnim kalničkim vrtovima

smart


U mjestu Kamenica podno Kalnika, s pogledom na Stari grad Kalnik, nalazi se polje lavande i mirisnog vrta obitelji Golub.

Prvu lavandu zasadiIi su prije četiri godine i danas broje 1600 grmova koji daju puni rod. Nakon žetve, lavanda ide na sušenje te se od nje rade razni proizvodi poput ulja, mirisnih vrećica, osvježivača… Zasađene su dvije vrste lavande – industrijska, koja daje nešto više ulja, i ona prava lavanda, koja je veće kvalitete i može se koristiti čak i u jelu.

Osim lavande, Zoran i Maja zasadili su i pravi mirisni vrt s mnogim drugim kulturama. Pa tako imaju neven, kadulju, stolisnik, matičnjak, timijan, smilje, kamilicu, mentu i pelin te divlji šipak. Stari štagalj pretvoren je u malu destileriju i radionicu. Posjetitelji tamo mogu nabaviti suvenire koji su ručni rad i u čijoj izradi sudjeluje cijela obitelj Golub.

smart

smart

Sudionice projekta Nikolina Paurović, Ana Lukanec, Marija Matkov, Doris Sinković i Matea Konjarek sa voditeljicom projekta Anom Muktić uz ovaj OPG posjetile su i još jedan obitelji Črček koja se bavi uzgojem smilja. Na polju zasađenom s ovom ljekovitom biljkom, gospođa Katarina upoznala ih je s procesom uzgoja te namjenom ulja i hidrolata. U netaknutom srcu Kalnika bio je poseban doživljaj obići ova obiteljska gospodarstva zasađena mirisnim ljekovitim i aromatičnim biljkama.

Ovim stručnim putovanjem, završeno je planiranih šest putovanja po projektu „Za bolje sutra“. Kroz stručna putovanja sudionice projekta upoznale su se s radom OPG-ova koji se bave proizvodnjom aromatičnog i ljekovitog bilja te njihovom preradom.

Osnovne informacije o projektu:
· Naziv projekta: „Za bolje sutra“, UP.02.1.1.06.0090
· Naziv korisnika: Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“
· Partneri: Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac
· Razdoblje provedbe projekta: 21.10.2019.-21.04.2021. godine
· Ukupna vrijednost projekta: 440.438,23 kn
· EU sufinanciranje: 440.438,23 kuna iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Poziv: Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina