Bivši predsjednik Donald Trump ne može se pojaviti na glasačkom listiću u državi Coloradu na predsjedničkim izborima iduće godine zbog njegove uloge u napadu njegovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja 2021., presudio je u utorak najviši državni sud u povijesnoj presudi koja će vjerojatno preuzeti Vrhovni sud SAD-a.

Većinom četiriju od sedam sudaca Vrhovni sud Kolorada učinio je Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom u povijesti SAD-a koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću prema rijetko korištenoj odredbi Ustava SAD-a koja zabranjuje dužnosnicima koji su sudjelovali u “pobuni ” da drže ured. Presuda se odnosi samo na republikanske predizbore u Coloradu 5. ožujka, no njezin bi zaključak mogao utjecati na Trumpov status u državi za 5. studenog.

Nestranački prognozeri američkih izbora smatraju Colorado sigurnim demokratskim, što znači da će predsjednik Joe Biden vjerojatno voditi državu bez obzira na Trumpovu sudbinu tamo. Trump je najavio žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Coloradu rekao je da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. siječnja 2024. kako bi omogućio žalbu.

Presuda postavlja izazov za Vrhovni sud SAD-a, u kojem je većina konzervativnih sudaca u omjeru 6-3 i uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri ima li Trump pravo služiti još jedan mandat kao predsjednik.

Tužba se smatra testnim slučajem za šire napore da se Trump diskvalificira s državnih glasovanja prema članku 3, 14. amandmana, koji je donesen nakon Građanskog rata u SAD-u kako bi se pristaše Konfederacije spriječile da služe u vladi.

Sud u Coloradu zaključio je da Ustav SAD-a zabranjuje Trumpu, favoritu za republikansku nominaciju 2024., pojavljivanje na glasačkom listiću zbog njegove uloge u poticanju nasilja na Capitolu dok su se zastupnici sastajali kako bi potvrdili rezultate izbora 2020.

Povijesna optužnica protiv bivšeg predsjednika 1. kolovoza na saveznoj razini, a zatim 14. kolovoza od strane države Georgije za njegove navodno nedopuštene pokušaje da postigne poništenje rezultata izbora 2020. otvorila je pravnu raspravu o njegovoj mogućoj nepodobnost, što je dovelo do žalbi u nekoliko država.

Ali od oko petnaest postupaka koji su u tijeku u raznim državama, uključujući dva odbijena u Minnesoti i Michiganu, sudovi u Coloradu prvi su proglasili Donalda Trumpa nepodobnim.

“Ove zaključke ne donosimo olako”, napisali su suci većine. “Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Isto tako smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo .”

Trumpova kampanja nazvala je sudsku odluku “nedemokratskom”.

“Vrhovni sud Kolorada večeras je donio potpuno pogrešnu odluku i mi ćemo brzo uložiti žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država”, rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje.