Visoki kazneni sud (VKS) povisio je sa 15 na 19 godina kaznu zatvora Nebojši Ružiću (55) koji je krajem ožujka prošle godine u stanu u zagrebačkom naselju Prečko, s više udaraca čekićem u glavu i vrat ubio suprugu Tatjanu Ružić (57) dok je spavala.

VKS je, ne navodeći identitete, izvijestio da je Ružiću uz kaznu zatvora zbog teškog ubojstva izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja u trajanju od pet godina koja teče od izvršnosti presude.

Prizivni sud je ocijenio da je prvostupanjski sud ispravno u svojoj odluci pošao od stupnja Ružićeve krivnje ocijenivši ga visokim, jer je Ružić terećeno kazneno djelo počinio s ukupno 12 zadanih udaraca čekićem u glavu, što uz sjedanje na donji dio supruginog trupa manifestira upornost u počinjenju djela.

U tom smislu osnovana je žalba tužiteljstva po kojoj se taj i tako visoki stupanj krivnje nije dovoljno reflektirao na odmjerenu kaznu, ističe VKS.

”Stoga je stavljajući navedeno u korelaciju s utvrđenim olakotnim okolnostima poput neosuđivanosti i bitno smanjene ubrojivosti trebalo prihvatiti žalbu državnog odvjetnika i preinačiti pobijanu presudu u odluci o kazni jer će tako odmjerena i izrečena kazna ostvariti zakonsku svrhu kažnjavanja”, precizirao je VKS.

Osim toga, VKS smatra da je prvostupanjski sud ispravno neiskrenim ocijenio optuženikovu verbalizaciju žaljenja i kajanja za počinjeno kazneno djelo, nalazeći da je u pitanju Ružićevo postupanje usmjereno na povoljniji ishod kaznenog postupka.