Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je prvostupanjsko rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje tajno snimljenih razgovora kao nezakonitih dokaza, čime je otvoren put prema suđenju za krijumčarenje droge, paljenja automobila i utjerivanja dugova uhićenima u “slučaja Tebra”.

Riječ je o postupku u kojem je Uskokova optužnica podnesena protiv 20-ero okrivljenika predvođenih Tomislavom Sabljom, Tomislavom Sučićem i Đorđem Vuletićem, uhićenima 2019. u akciji Tebra, zbog krijumčarenja gotovo 16 tona marihuane, ali i paljenja automobila i utjerivanja dugova.

Od podizanja optužnice u srpnju 2020., tijekom kaznenog postupka istekli su svi zakonski rokovi za blokadu imovine pa je okrivljenima, prema pisanju Jutarnjeg lista, vraćeno 10 milijuna zaplijenjene imovine jer sud godinu dana nije potvrdio optužnicu.

Uz to, istekli su i svi maksimalni pritvorski rokovi pa su okrivljenici pušteni na slobodu, a VKS je još ranije ukinuo nepravomoćnu odluku o zakonitosti dokaza, dok je prvookrivljeni Tomislav Sabljo u međuvremenu ubijen u zagrebačkom noćnom klubu Ritz.

Kako je postupak protiv Sablje obustavljen nakon njegovog ubojstva kao bespredmetan, prizivni sud u ponovljenom postupku nije niti razmatrao žalbu njegovog odvjetnika, ističe VKS.

Prema Uskokovoj optužnici, Sabljo i Sučić su od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njena krijumčarenja.

Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja Uskok, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15,7 tona marihuane. Navodne vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, a procjenjuje se da su na drogi zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i “pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe”.