Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve zahtjeve obrane čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da se suđenje koje očekuje prebaci u Banju Luku pa će se ono početi u Sarajevu u srijedu, 20. prosinca, potvrdio je u ponedjeljak Dodikov odvjetnik Goran Bubić

“Termin suđenja ostaje 20. prosinca”, izjavio je Bubić lokalnim medijima.

Prizivni odjel Suda BiH ranije je odbio zahtjev da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci. Dodikovi odvjetnici podnijeli su taj zahtjev pozivajući se na “ekonomičnost postupka” jer i optuženik kao i svi svjedoci koje kani pozvati obrana žive u tom gradu.

Nakon toga su ponovili isti zahtjev no uz novo obrazloženje kako se Dodiku u Sarajevu priprema “osvetničko suđenje”, navodno zbog njegovih ranijih istupa u kojima je osporavao ustavni i zakonski osnov postojanja suda na državnoj razini kao i njegovih izjava u kojima je napadao predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Bubić kao i odvjetnik Anto Nobilo, koji kao pravni savjetnik Dodikove obrane tvrdio kako je Sud BiH “kontaminiran” političkim utjecajima te kako je pravično suđenje navodno moguće jedino u Banjoj Luci, odbacili su optužbe da ovime zapravo pokušavaju odgoditi početak procesa.

Aktualni predsjednik Republike Srpske optužen je zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH. Njega i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića Tužiteljstvo BiH tereti da su ignorirajući odluku kojom je visoki predstavnik Christian Schmidt u srpnju poništio dva zakona što ih je donio parlament RS ipak osigurali objavljivanje tih zakona.

Budu li proglašeni krivima Dodik i Lukić suočavaju se s kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora. To bi u Dodikovu slučaju značilo i automatsku zabranu političkog djelovanja a za Lukića smjenu s direktorske dužnosti.