Studenti u Njemačkoj od srijede mogu zatražiti paušalnu pomoć od 200 eura za pokrivanje povišenih računa za energente.

“Obrada zahtjeva i isplata bi kroz automatizirani proces trebali biti obavljani vrlo brzo”, rekla je njemačka ministrica obrazovanja Betina Stark-Watzinger.

Pravo na isplatu jednokratne pomoći imaju sve osobe koje su 1. prosinca 2022. bile upisane na neko od njemačkih sveučilišta ili visokih škola i imale prijavljen boravak u Njemačkoj.

Udruge njemačkih studenata su kritizirale kasnu isplatu pomoći s obzirom na to da je sezona grijanja na izmaku.

“Zima je uskoro iza nas, vrijeme je da ova pomoć zaista i stigne do studenata”, stoji u priopćenja Njemačkog studentskog ureda.

Na udaru kritika našla se ubrzo i činjenica da internetska stranica preko koje studenti trebaju podnijeti zahtjev već kratko nakon otvaranja, zbog preopterećenosti, više nije bila dostupna.

Predstavnik demokršćanske oporbe zadužen za pitanja obrazovanja Thomas Jarzombek (CDU) je probleme s internetskom platformom nazvao “katastrofom”.

“Nakon pola godine čekanja na ‘hitnu mjeru’ zaista nema razloga za slavlje“, rekao je Jarzombek.

Njemačka vlada je prošle godine donijela odluku o tri paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 100 milijardi eura, s ciljem rasterećenja građana koji se suočavaju s drastičnim povećanjem cijena energenata.

Paket mjera je između ostalog sadržavao i jednokratno preuzimanje računa za grijanje za prosinac 2022.

Na snazi je i mjera uvođenja gornje granice rasta cijena energenata za građane. Poreznim olakšicama vlada želi ublažiti negativne utjecaje inflacije.