Stručnjak s Medicinskog fakulteta predvidio vrhunac trećeg vala te kada nam stiže poboljšanje situacije

7. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Stručnjak s Medicinskog fakulteta predvidio vrhunac trećeg vala te kada nam stiže poboljšanje situacije

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL


Prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci vjeruje kako je u Hrvatskoj došlo do prebrzog popuštanja mjera, a s tim i prevelikog opuštanja ljudi u uvjetima kada je još velika većina osjetljiva na virus i kada su prisutne zaraznije varijante, piše Večernji list.

”Cijepljenje nam neće previše pomoći u obuzdavanju ovoga vala jer smo s masovnijim cijepljenjem počeli tek ovoga tjedna, a trebaju barem 2-3 tjedna da se pokaže djelotvornost. No, uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera (ponajprije osnovnih) i intenzivno cijepljenje mislim da bi se situacija mogla smiriti do polovice svibnja ili lipnja”, kazao je profesor Polić.

Dodao je kako ćemo i dalje morati biti vrlo oprezni. Ljeto će do određene mjere smanjiti pojavnost simptoma bolesti (infektivna doza, boravak na otvorenom i sl.), no neće ga i zaustaviti.

– Važno je intenzivno nastaviti s cijepljenjem kako bi što prije što veća populacija bila procijepljena i zaštićena od teških posljedica COVID-19. Naivno je misliti da ćemo tijekom ljeta “moći dozirati” infekciju virusom i tako steći imunitet”, zaključio je prof. Polić.

Facebook Comments