STRUČNJACI ZABRINUTI Novi soj COVID-a mogao bi biti otporan na cjepivo

26. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti STRUČNJACI ZABRINUTI Novi soj COVID-a mogao bi biti otporan na cjepivo

Pixabay


Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries, javljaju vijesti.hr

“Ovo je najznačanija varijanta koronavirusa koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje cjepiva”, rekla je Harries.

Riječ je varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima 32 mutacije koje bi joj potencijalno mogle omogućiti da izbjegne imunitet stečen cjepivima i prebolijevanjem.

“Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identificiranoj u Južnoafričkoj republici, ali moramo biti na oprezu”, rekao je britanski ministar zdravstva, prenosi BBC.

Britanija je uvela putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante. Za sada je sekvenciranjem genoma varijante identificiran tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih moglo biti više.

Potpuno je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost nove varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom.

Varijanta B.1.1.529 je proizašla iz stare varijante B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinskom šiljku.