Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na poštivanje uputa o samoizolaciji Ministarstva zdravstva

15. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na poštivanje uputa o samoizolaciji Ministarstva zdravstva


U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zašite Koprivničko-križevačke županije na temu aktualnog stanja oko koronavirusa kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

Koordinaciju je vodio načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je prisutne izvijestio o aktualnostima i preporukama Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog Stožera civilne zaštite napomenuvši kako županijski Stožer provodi sve mjere i aktivnosti u skladu s uputama.

Isto tako članovi Stožera raspravljali su o uspostavi karantene za vozače terenih vozila te dogovorili način funkcioniranja i organizacije rade same karantene.  Organizirat će se  i parkirališni prostor  za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta.

Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

Zdravstveno stanje na području Koprivničko-križevačke županije je stabilno, trenutno nema osoba sa simptomima koronavirusa niti lokalne transmisije virusa, izvijestila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevače županije Draženka Vadla, uputivši apel stanovništvu da se svi pridržavaju propisanih protokola i preporuka, a posebice one osobe kojima je izdano rješenje o samoizolaciji.

S obzirom na situaciju, pojasnila je Vadla, došlo je i do promjene u protokolu pa će od sada umjesto rješenja sanitarnog inspektora osobe na graničnom prijelazu koje dolaze iz ugroženih područja dobivati uputu o obavezi direktnog javljanja liječniku opće medicine nakon čega će se raditi procjena epidemiologa.

Osobe koje dolaze iz ugroženih područja dužne su poštivati uputu o samoizolaciji kako bi se zaštitilo osobno, ali i zdravlje svih građana naše Županije.

Načelnik PU koprivničko – križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako je Policijska uprava ponovo zaprimila informacije o osobama koje su zatečene u kršenju Rješenja Državnog inspektorata o samoizolaciji u mjestima prebivališta vezano za sprječavanje širenja koronavirusa te je pozvao sve građane da odgovorno shvate mjere kojima se nastoji prevenirati širenje epidemije koronavirusom.

Stožer ovim putem još jednom upućuje apel svim građanima da budu mirni te da ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da ih prijave na broj Županijskog centra 112 kako bi se adekvatno reagiralo i djelovalo na vrijeme.

Dodajmo kako je jučerašnjom odlukom ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije sve osobe koje dolaze iz područja s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19 su dužne biti pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj kranteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Odluku u cijelosti donosimo u nastavku:

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna I 1-2 dana prije početka bolesti.

Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.

Molimo da najkraćim putem nastavite put izravno prema kući i da se prvi radni dan javite
izabranom liječniku, radi informiranja izabranog liječnika o svom status u kućnoj izolaciji i
reguliranja bolovanja ako je potrebno.

Tijekom samoizolacije nemojte napuštati dom. Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus.

Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

Ne primajte goste tijekom samoizolacije, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština. Ako imate ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima svedite kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavajte tjelesni kontakt i održavajte razmak od 2 metra s osobama s kojima morate kontaktirati.

Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na mrežnim stranicama HZJZ-a https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne- bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/  te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnnog epidemiologa.

Facebook Comments