Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju. Sukladno pozivu, sve fizičke osobe imaju pravo na refundaciju troška smještaja kojeg su ustupili na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine.

Tim povodom zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak obišao je jutros u pratnji ostalih članova stožera i ravnateljice Gradskog crvenog križa Samobor Anice Francetić Kufrin stambene jedinice koje su već ranije ustupljene raseljenim osobama.

U privatnom smještaju na području grada trenutno boravi 29 raseljenih osoba, a ovom prigodom uručeni su im prigodni osnovni higijenski i prehrambeni paketi. Načelnik Gabrijel Deak porazgovarao je sa svim raseljenim osobama koje se nalaze na tom području te pružio potporu i podršku kako bi im se olakšao boravak.

sveta nedelja ukrajinci1

– Ovim putem zahvaljujemo volonterima prevoditeljima – studentima rusistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu na čelu s profesoricom Irinom Mironovom Blažina koji su se javili za volontiranje u vidu olakšanja komunikacije s raseljenim osobama iz Ukrajine, a koje se nalaze na području našeg grada. Neki od volontera već drže jezične tečajeve u Rakitju u suradnji s GDCK Samobor, a preostali dio na dnevnoj razini surađuje sa Stožerom CZ Grada Svete Nedelje. Besplatni tečajevi hrvatskog jezika, ali i ukrajinskog, organizirani su preko GDCK Samobor i SPES jezičnog centra. – poručili su iz Grada.

Kako ostvariti pravo na refundaciju troška i ostale obavijesti pročitajte na poveznici.