ŠTO SE DOGAĐA NA PIŠKORNICI? Koprivnički gradonačelnik šuti kao da je obavijen velom tajne

10. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ŠTO SE DOGAĐA NA PIŠKORNICI? Koprivnički gradonačelnik šuti kao da je obavijen velom tajne


Odlagalište Piškornica uvijek je bila vruća tema oko kojeg su se isprepletali razni političko-financijski interesi pa tako i sada, samo par mjeseci prije lokalnih izbora, kada se sve češće spekulira kako izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u koje bi trebalo stizati smeće iz šest županija, neće biti izgrađeno na vrijeme.

Priča Piškornice postala je vruća i nepoželjna tema među podravsko-prigorskim političarima, posebice u SDP-ovim redovima, koji od ove teme bježe kao vrag od tamjana.

Nakon što je naš portal prvi objavio vijest kako Piškornici prijeti opasnost od izlijevanja procjednih voda u okoliš koje bi mogle ugroziti vodocrpilište Ivanščak, a koje opskrbljuje pitkom vodom cijelu Koprivnicu, priča dobiva neugodnu političku dimenziju.

Kao što je već poznato, Uprava PSO-a proglašava izvanredno stanje na odlagalištu, a u međuvremenu im se u tlo kraj deponija izlijeva poveća količina otpadnih voda što su pokušali zataškati od javnosti.

Objavivši ove alarmantne informacije, Uprava PSO-a providno je napravila novi PR-ovski manevar i u lokalnim medijima objavila niz plaćenih članaka kako bi umirila javnost, no zapravo opasnost od onečišćenja okoliša i dalje prijeti Podravini.

Krunski dokaz kako se ne radi samo o medijskoj histeriji je i službeni laboratorijski nalaz kojeg je naručila Općina Koprivnički Ivanec, a koji dokazuje kako se u otpadnim vodama nalazi prekomjerna količina teških metala koje mogu štetno utjecati na ljudsko zdravlje.

svegovic

Što je prije 4 godine govorio Jakšić?

Čim su ove informacije izašle u javnost bilo je za očekivati da će reagirati i lideri najjačih političkih opcija, ali od toga ipak ništa. Ambiciozni mladi SDP-ov gradonačelnik i predsjednik Saborskog odbora za pravosuđe Mišel Jakšić 2017. godine bio je među najglasnijima.

Zagreb: Nastavljena je 6. sjednica Hrvatskog sabora

Jurica Galoić/PIXSELL

Tada se vrlo zdušno borio protiv projekta Piškornice i u svim medijima upozoravao javnost kako se radi o projektu koji može štetno utjecati na zdravlje stanovništva i gospodarstvo podravskog kraja.

– Čistija voda dolazi iz kanalizacije na koprivnički pročistač nego ona koja izlazi u podzemlje s odlagališta Piškornica – govorio je onda vrli i ambiciozni lider koprivničkog SDP-a.

Danas, kada očigledno Podravini prijeti ekološka katastrofa, a ponajviše Koprivnici „celog sveta prestolnici“, kako to ljubopitljvi gradonačelnik voli govoriti, šef Saborskog odbora za pravosuđe izgubio je dar govora i očito čeka institucije da urade svoj posao.

U našim istraživačkim člancima čak smo dokazali kako će se na budući RCGO dovoziti otpad iz šest županija, a ne četiri kako je prije bilo predviđeno, ali ni to nije bilo dovoljno da koprivnički SDP na čelu s Jakšićem reagira. Naime, ako ne zbog političke odgovornosti, onda barem zbog zdravlja ljudi i Koprivničanaca.

HDZ i Mreža čekaju dokaze pa će reagirati, dok su nezavisni protiv projekta

S obzirom na alarmantne brojke i onečišćenje otpadnih voda koje je objavila Općina Koprivnički Ivanec komentar smo tražili i od lidera važnijih političkih opcija u Koprivnici.

Bitno je istaknuti kako nam od svih stranaka jedino koprivnički gradonačelnik nije odgovorio, dok su nam svi ostali dostavili odgovor u traženom roku.

Koprivničko-križevački župan i šef Mreže Darko Koren kazao je kako je nadzore nad radom odlagališta Piškornica obavilo sedam različitih inspekcija.

– Koliko smo upoznati nadležne inspekcije nisu konstatirale nikakve nepravilnosti. Prema tome, doista smatramo da ne postoji nikakav povod zbog kojeg bismo pokrenuli bilo kakve aktivnosti – rekao je župan te dodao.

koren
– Podatke kojima se koristi načelnik Općine trebaju ocijeniti ovlaštene službe te nakon toga pokrenuti postupke ili protiv njega zbog uzbunjivanja javnosti, ili protiv odgovornih osoba u Piškornici zbog nezakonitog postupanja u gospodarenju otpadom – zaključio je župan.

Čelnik koprivničko-križevačkog HDZ-a Ratimir Ljubić istaknuo je kako je Državni inspektorat na odlagalištu Piškornica krajem siječnja ove godine kroz sedam različitih inspekcija proveo koordinirani nadzor rada i stanja samog odlagališta.

– Prema dostupnim podacima nadzor je utvrdio da nema nepravilnosti u radu odlagališta, da se provode sve propisane mjere zaštite okoliša te da nema negativnih utjecaja na okoliš. Za nas su relevantni samo nalazi nadležnih i ovlaštenih institucija pa ne želimo komentirati analize koje je naručila Općina Koprivnički Ivanec – rekao je Ljubić.

ljubic

– Naravno da je briga za zdravlje naših sugrađana i za zaštitu okoliša najvažnija te ćemo u tom pogledu odmah reagirati ukoliko ćemo imati bilo kakve spoznaje o nepravilnostima u radu Piškornice – za kraj kazao je Ljubić.

Kontaktirali smo i nezavisnog gradskog vijećnika Antonija Grgića koji je za razliku od HDZ-a i Mreže, protivnik ovakvog načina gospodarenja otpadom.

– Koprivnički nezavisni već su u svibnju 2017. upozoravali na to, već tada su primijećene visoke koncentracije teških metala i žive u vodotokovima oko Piškornice. Jedini koji su na zadnjim lokalnim izborima u Koprivnici upozoravali na to i jasno bili protiv projekta Piškornice su koprivnički nezavisni – naglasio je Grgić.

Grgić, Rain nezavisni hotel Podravina (2)
– Podsjetiti ću vas, sve veće stranke su glasno ili prešutno podržavale projekt Piškornice koji je na kraju krajeva i njihovo „dijete“. No na kraju, budućnost Piškornice i Podravine ovisi o glasačima. Pitanje svih pitanja je što će glasači učiniti? Hoće li dati šansu našoj ekološkoj nezavisnoj listi koja se već godinama bori za zelenu Podravinu? Ili će dopustiti daljnje dovoženje smeća iz drugih županija? Glasači su ti koji donose odluke – zaključio je Grgić.

Nezavisna Danijela Glavosek Kovačić kazala je kako su nezavisni već od 2017. ukazivali na problem izlijevanja otpadnih voda koje štetno utječu na izvore pitke vode, a nalaze se u neposrednoj blizini Piškornice, kao i potoka Gliboki.

glavosek kovacic

– Već tada smo iskazali svoju zabrinutost povećanom količinom štetnih tvari iznad dopuštene granice koje štetno djeluju na eko sustav u potoku Gliboki. I dalje smo stajališta da RCGO Piškornica ne poduzima odgovarajuće mjere te da je nedopustivo da se ugrožava zdravlje stanovništva Koprivnice i okolnih mjesta – poručila je Glavosek Kovačić.

Za kraj dodala je kako joj također nisu prihvatljiva predložena rješenja gospodarenja otpadom na Piškornici te se protivi dovozu otpada iz Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

linija

Apsurdan odgovor Državnog inspektorata

Sanacijsko odlagalište otpada Piškornica

Damir Špehar/PIXSELL

Za kraj komentar smo tražili i nadležni Državni inspektorat da nam pojasne koju metodu su koristili u inspekciji odlagališta nakon izlijevanja opasnih otpadnih voda te jesu li napravili laboratorijsku analizu procjednih voda koje su završile u tlu.

Njihov odgovor kao i puno puta do sada nije bio u potpunosti jasan, a na ključno pitanje o provođenju kemijske analize otpadnih voda, odgovorili su kako za to nisu nadležni, što bi u prijevodu značilo da nisu obavili vjerodostojan inspekcijski nadzor. Njihov odgovor stoga prenosimo u cijelosti.

Obavljenim inspekcijskim nadzorom inspekcije zaštite okoliša u povodu prijavljenog izvanrednog događaja od 11.12.2020. godine utvrđeno je kako je operater kojega spominjete u svome upitu postupio sukladno okolišnoj dozvoli te odmah po primljenoj dojavi o proboju procjedne vode izvan tijela odlagališta pokrenuo aktivnosti na ublažavanju posljedica te uklanjanju onečišćenja.

Dana 12.12.2020. godine operater je izvršio sanaciju onečišćenog tla, iskapanjem istoga u količini od 20 m3 koje je odvezeno na tijelo odlagališta. O svemu je obavijestio nadležna tijela i javnost te isto upisao u Dnevnik odlagališta koji je dan na uvid prilikom inspekcijskog nadzora. Pregledom prostora na dan očevida obavljenog 14.12.2020. godine uz ogradu odlagališta nisu uočeni tragovi onečišćenja tla procjednim vodama.

Vodopravna inspekcija je na temelju obavijesti trgovačkog društva obavila inspekcijski nadzor na lokaciji odlagališta otpada. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je postupljeno po Operativnom planu interventnih mjera u slučaju izvanrednog onečišćenja, odnosno spriječeno je daljnje istjecanje procjedne vode u okoliš i provedena je sanacija onečišćenog tla. Pregledom šireg područja lokacije nisu utvrđene onečišćene otpadne vode.
Postupak ispitivanja otpadnih voda, ali i uzimanja uzoraka obavljaju pravne osobe s ishođenim certifikacijskim rješenjem na temelju propisanih metoda.

Uredništvo

Facebook Comments