Što ćemo nositi / gledati ove jeseni?

16. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Što ćemo nositi / gledati ove jeseni?

foto: Zdenko Balog


Zelenim trgovima u centru Križevaca prošetala se prvih dana kalendarske jeseni lijepa Nina, koja je, podsjećamo, ljetos ponijela krunu i lentu Miss Supranational Koprivničko-križevačke županije.

U pripremama je za finalni izbor Miss Supranational Hrvatske 2020, datum kojega će biti objavljen uskoro. Prilika je to bila da nam Nina predstavi neke predstojeće modne trendove za dolazeću jesen.

Modu 21. stoljeća u globalu karakterizira odsustvo dominantnog trenda, odnosno dominantne modne linije, kako je to bilo na primjer tokom 20. stoljeća. Samo u nekoliko riječi i rečenica bilo je moguće opisati modu 1976. ili 1953., tako da je izvan zadanih okvira diktatora mode, Diora, Sanit-Laurenta, Mary Quant ili Armanija, čovjek naprosto bio demodiran.

Znatno se promijenila situacija kojoj svjedoče posljednje generacije: dominira osobnost izraza, dozvoljene su kombinacije koje su bile u drugom vremenu nezamislive. Osobno posložena kombinacija, sasvim originalna i puna nespojivih elemenata, ali nošena na sasvim poseban i osoban način, privlači poglede, te se začas nađe i na društvenim mrežama. Ovakav pristup stylingu, koji je sasvim suprotan diktiranoj modnoj smjeni ponekad se netočno naziva antimodom.

Antimoda, spomenimo ovdje, nešto je sasvim drugo, te ćemo o tome pisati drugom prilikom. Ovaj individualizirani globalizam koji vlada ulicama i modnim pistama svakako ne znači da ne postoje trendovi i da vam je slobodno nositi po volji što želite i utvarati si da ste ‘trendi’. Nov fenomen koji supstituira modne žurnale i svaki drugi oblik modne ‘doktrine’ su, društvenim mrežama prilagođene ‘influencerice’. S druge strane tu su portali koji uz otvorene komentare objavljuju fotografije, koje su slabo prikrivene ‘street’ fotke, a pružaju priliku svakome da ima Warholovih ’15 minuta slave’ (ili neslave, ovisno o komentarima).

U svakom slučaju, kombinacije moraju biti nošene ležerno, pojedini se odjevni predmeti moraju isticati, ali ne previše, kako ne bi pokvarili sklad nošenja ostalih odjevnih predmeta. Posebno za prelazno razdoblje ‘miholjskog ljeta’, sa hladnim jutrima i pravim ljetnim vremenom tokom dana, važno je da odbacivanje jakne ili balonera ostavi jednako skladan nesklad ispod.

Neke su ‘stare fore’ žilavo u trendu: poderane traperice, natpisi na majicama, šljokice, istaknuti detalji poput reflektirajućih naočala, materijali koji oponašaju zmijsku kožu, motivi leoparda, tigra itd, kao i prugasti motivi. Previše toga da bi se predstavilo kratkom prezentacijom pet-šest kombinacija, ali dovoljno da nas opet zabavlja tokom očekivane tople jeseni na križevačkoj špici.

Kombinacije koje nam je Nina predstavila takve su da kod promatračice bude želju da ih i sama nosi: sasvim lagana, visoko prorezana lagana haljina u kombinaciji sa crnom jaknom bogatom patent-zatvaračima, lijepo će djelovati i s jaknom i bez nje u kombinaciji s niskim crnim čizmicama, dok u kombinaciji uskih crnih hlača i jakne debelog ovratnika dominira slikovit model visoko žniranih cipela sa mnoštvom detalja.

Svojim nam manekenskim preobrazbama i nošenjem modela, Nina na najbolji mogući način prezentirala i ostale modele, idealne kombinacije za prelazne i nesigurne vremenske uvjete, dok je styling za ovu malu modnu reviju osigurao popularni križevački Boutique LuLei. Toliko od lijepe Nine i Butika Lu Lei, a mi se opet vidimo petkom na ‘špici’, uz naše neformalno natjecanje za styling dana!

nina nina1 nina2 nina3 nina4 nina5 nina6 nina7 nina8 nina9 nina10 nina11 nina12 nina13

Zdenko Balog/prigorski.hr