Saborski zastupnik i kandidat Domovinskog pokreta na predstojećim EU izborima Stjepo Bartulica nazočio je u Križevcima, na 16. Danima svetaca i blaženika.

Jeste li prvi puta u Križevcima?

Nisam prvi put, ali drago mi je da sam ovdje. Prekrasan je povod za posjet Križevcima, a to su 16. Dani svetaca i blaženika.

Čestitao bih kolegici Tanji Baran. Nije mala stvar organizirati 16. u nizu ovakvu manifestaciju. Treba reći da se Hrvatska ima čime dičiti što se tiče povijesti katoličke crkve. Moja dva mlađa brata su svećenici i ovo je bio dio našeg odrastanja, učili smo o životu kardinala Stepinca. Hrvatska crkva iako smo mali narod, što se tiče svetaca, veliki smo narod.

Dsc 0350

Koliko je vjera bitan segment u životu?

Meni osobno je najvažnija stvar. Služim Bogu u svojoj obitelji i hrvatskom narodu. Meni je odnos s Isusom Kristom najvažnija stvar u životu. Koliko god je stresan život u politici, trudim se izdvojiti vrijeme za molitvu i za unutarnji duhovni život. Nije uvijek lako svjedočiti u javnom prostoru, ja sam izložen, navikao sam na udarce. Mogu reći da ću i dalje ustrajati, hrvatski narod je ostao vjeran Kristu i katoličkoj crvi i na to možemo biti ponosni.

Izbori EU parlament

To je sada možda u sjeni zbog dogovora oko Vlade, ali ovi EU izbori su vrlo važni. Po svemu sudeći desne konzervativne stranke će značajno ojačati u novom sazivu. Očekujem da će Domovinski pokret imati dobar rezultat. Stajališta sam Europa da, no Hrvatska ipak na prvom mjestu. Moramo se znati nositi s velikima, pogotovo u sektoru poljoprivrede.

Imaju li hrvatski poljoprivrednici svjetlu budućnost?

Ovisi o nama. Domovinski pokret je preuzeo taj resor. Znamo da su sela danas ugrožena, trebamo stvoriti uvjete za život na selu. Hrvatska mora tu prepoznati svoje šanse, primjerice maslinarstvo u Istri koje konkurira s najvećima.

Temeljne životne vrijednosti

Za mene je obitelj temelj svega. Svi smo nastali u obitelji, dijete zaslužuje imati majku i oca. Danas je ta slika obitelji ugrožena od raznih interesnih skupina. Ne smijemo se zavaravati, postali smo kontinent materijalnog blagostanja ali bez nade. Osnivanje obitelji ne može nametnuti država, to mora biti osobna odluka svakog pojedinca. Ali država to može nagraditi raznim mjerama.

Dsc 0347

Jeste li optimist oko budućnosti u Hrvatskoj?

Ja jesam, ali moramo biti svjesni da ne možemo ništa postići samo lijepim riječima. Bitna su djela. Meni je prioritet olakšati život obiteljima s brojnom djecom. Ispada da život s djecom u ovo vrijeme se gleda kao teret, a ne kao božji dar. Mi dalje ne možemo opstati uz ovakav sustav. U interesu je države da potiče obitelji s brojnom djecom.