U živici ‘ispisao’ ime ulice i kućni broj, a svaki kutak kuće krije neku priču

KRIŽEVCI – Stjepan i Ivanka Palijan iz Herucove ulice u Križevcima vlasnici su najorginalnije ograde u gradu, a vjerojatno i šire. Na živici ispred kuće Stjepan je prije 40-ak godina uredio kućnu adresu.

Podšišao je živicu tako da se daju iščitati slova koja čine riječ Herucova te brojke 56. Kaže, svi već znaju za to i čudi ga kako se još uvijek nitko nije odlučio na slično ukrašavanje živice. No, jedno je sigurno, napominje, puno je posla s time.

palijan2

– Samo šišanje živice nije problem. Režem je kao i svi drugi prema razdobljima rasta. No, dogodi se da neki korijen pojedine stabljike počne odumirati pa mi nastane rupa u slovu – smije se Stjepan Palijan, koji je nekad bio predsjednik Općine Križevci, a danas je nezaobilazna osoba Križevačkog spravišča kao varoški sudac.

Osim toga, cijeli je život radio u tehničkim strukama. Međutim, otkada zna za sebe, posjedovao je neku kreativnu crtu. Volio je crtati, stvarati i gotovo sve što mu je mašta dopustila, napravio bi. Tako je osim kućne adrese na drugoj živici uredio oblik svojih nekadašnjih ljubimaca, malih psića. Nažalost, i nju je vrijeme nagrizlo, pa se obrisi više ne vide toliko kvalitetno, no dobro oko još ih može razaznati.
Osim ograde, Stjepan i Ivanka ponosni su i na ostatak kuće. Gotovo svaki centimetar unutrašnjosti uređivali su prema vlastitim idejama i planovima pa se tako uz gotovo sve što se pogleda veže neka priča.

palijan1
– Trenutno imamo jedan velik bijeli zid koji krasi moja tapiserija koju smo dodatno ukrasili posebnim izdancima. No, ideja je bila da ćemo ga takvog izgraditi kako bismo ga napunili umjetničkim slikama. Međutim, život je imao drugačije planove – rekla je Ivanka Palijan te pokazala svoj ponos ručnog rada, goblen s 580.000 uboda.

Uz to, tijekom života, u raznim fazama je šivala i štrikala. Tako su u jednom trenutku nastali i originalni starinski ručnici koje je napravila na platnu starom starijem od nje i supruga.

– Stjepan je oduvijek bio kreativac, a ja manualac. On bi nešto dizajnirao, a ja bih to izradila. Tako je na stubištu, gdje nismo znali što bismo za zidom, uredio stabljiku magičnog graha iz bajke, koja nam sada raste u krovište – kroz smijeh je rekla Ivanka Palijan.

Podravski list/G. Obran

foto: Nikola Wolf