Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore dali su izjave u povodu rasta cijena žitarica i stočne hrane.

Stjepan Kušec je istaknuo kako se žitarice izvoze u Italiju i Španjolsku, a da se iz tih zemalja uvoze butovi za dalmatinski pršut.

– To je bezobrazno. Mi proizvodimo 45-50 posto za dostatnost Republike Hrvatske i to ne možemo prodati. Vi s ni jednim klaoničarom – prerađivačem ne možete sklopiti ugovor o suradnji. Oni to ne žele, jer njima paše kad se u hamburškoj luci nađe roba koja je odležala ili joj je prošao rok i kad je treba neškodljivo zbrinuti, onda smo tu mi iz Hrvatske. Naši trgovci to kupe i dovezu, to se prerađuje i stavlja se na police za prodaju.

Stočar koji ima stoku, on će sigurno spremiti žitarice za svoju stoku. I neće ga moći dovesti u pat poziciju onaj koji je žitarice prodao u Kinu – rekao je Kušec.

Zvonimir Širjan iz Odbora za tovno govedarstvo je kazao kako se u stočarstvu trenutno bilježe enormni gubici.

-Na takav način se više ne može proizvoditi jer su troškovi proizvodnje otprilike 30 posto veći nego što je cijena po kojoj prodajemo svoje proizvode. Naprosto nema perspektive s obzirom na ovakvu sušu i cijenu žitarica koja je u godinu dana otišla za 70 posto gore – poručio je Širjan.

Zagreb: Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore o rastu cijena žitarica i stočne hrane

Davorin Višnjić/PIXSELL

Igor Rešetar iz Odbora za mljekarstvo kazao je kako “cijene stočne hrane idu u nebo”, a proizvođači su u neizvjesnosti i ne znaju kako će dalje proizvoditi – poručio je i dodao kako od resornog ministarstva traže konkretne mjere kako bi se pomoglo sektoru.