Na splitskoj infektologiji od covida-19 prosječno se liječi 75 bolesnika

Predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić rekao je u četvrtak da se od covida-19 prosječno liječi 75 bolesnika te je još jedanput pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mjera kako se taj broj ne bi povećavao.

Podsjetio je da je, nažalost, jutros u toj bolnici umrla mlađa osoba koja je bila na respiratoru.

U jedinici intenzivnog liječenja trenutačno je šest pacijenata, od kojih je pet na respiratoru, a u bolnici se liječe 72 pacijenta oboljela od covida-19, rekao je i dodao da na raspolaganju imaju 160 postelja te kako smatra da će to biti dovoljno. Posljednji tjedan u prosjeku se na odjelu liječi 75 bolesnika.

„Ako tako i ostane, onda ne bi trebalo biti problema, a da bi to tako ostalo, apsolutno je najvažnije kako se stanovništvo ponaša. To znači da je pridržavanje epidemioloških mjera od ključne važnosti”, istaknuo je predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić  i dodao da je prosječna životna dob pacijenata u odnosu prema prvome valu bitno manja, što znači da su pacijenti mlađi, u dobi ispod 70 godina.

Posebno je upozorio na nadolazeću sezonu gripe, koja će im, kako je rekao, u uvjetima koronavirusa znatno otežati posao jer će prilikom trijaže trebati raditi dvostruku dijagnostiku, a obje su vremenski zahtjevne, što će im usporiti rad.

Komentirajući namjeru Europske unije da se skrati vrijeme samoizolacije, Ivić je rekao kako misli to tako mora biti, te da će tako biti, a temeljit će se na nekim rezultatima “stvarne zaraznosti bolesnika nakon preboljele infekcije”. Dodao je kako je to znanost tek mjeri te kako mu prilično suvislo zvuči da netko tko sedam dana nema simptome više nije zarazan.

„To vjerojatno važi za veliku većinu bolesnika i ako to uspoređujemo s nekim drugim infekcijama, to biva tako. Ovi pozitivni testovi dugo vremena nakon toga zaista mogu imati razna značenja, pa ne mora značiti da je na taj način dokazan virus. Vjerujem kako će to zaživiti i dobiti jasan znanstveni temelj”, rekao je predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić.

Među četvero novozaraženih u KZŽ-u je i zaposlenik osnovne škole

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe zaražene kaoronavirusom, a jedna od njih je zaposlena u Osnovnoj školi Đurmanec, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u petak.

U priopćenju se navodi da je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije odredila samoizolaciju za još dvije osobe zaposlene u školi u Đurmancu te da su epidemijski izvidi i dalje provode. Napomenuli su da će ravnatelj škole informirati roditelje o eventualnim daljnjim mjerama i postupcima.

Osim novozaražene osobe s područja općine Đuranec, dvije su s područja općine Bedekovčina, a jedna s područja Krapinskih Toplica.

Uz četiri pozitivna, pristigao je i 41 negativan nalaz, a još uvijek se čekaju rezultati za 59 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije ozdravile su četiri osobe te su trenutno 52 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalaze 184 osobe.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 14 novozaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji otkriveno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 13 osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o dvojici muškaraca i jednoj ženi iz Dubrovnika, od kojih je za jednog od njih i za ženu utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i četvorica muškarca i jedna žena iz Metkovića, od kojih je za dvojicu utvrđena epidemiološka veza, zatim žena iz Župe dubrovačke, kojoj je utvrđena epidemiološka veza, te muškarac iz Ploča, kojem je također utvrđena epidemiološka veza.

Također su zaraženi muškarac iz Slivna i žena iz Opuzena, koji nemaju utvrđenu epidemiološku vezu, te dvojica muškaraca koji nemaju prebivalište na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Među 13 izliječenih pet je osoba iz Dubrovnika, tri su iz Metkovića i dvije iz Župe dubrovačke te tri osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od covida-19 liječe se 24 osobe, od kojih su četiri na respiratoru. U samoizolaciji je 656 osoba. U protekla 24 sata otkriveno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 69 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je 11.496 uzoraka.

Županijski stožer i dalje poziva građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zadarskoj županiji umro 77-godišnjak, 21 novi slučaj zaraze koronavirusom

U Zadarskoj županiji od posljedica osnovne bolesti umro je 77-godišnjak koji je prilikom rutinskog testiranja bio pozitivan na koronavirus, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite navodeći i kako je u protekla 24 sata potvrđen 21 novi slučaj zaraze.

U većini slučajeva riječ je o kontaktima ranije oboljelih, a za neke se još utvrđuju kontakti i kretanja.

Među novozaraženima je deset žena i 11 muškaraca. U Zadru je 12 novih slučajeva, u Salima na Dugom otoku tri, u Bibinjama dva te po jedan slučaj u Benkovcu, Pakoštanima, Poličniku i Stankovcima.

Jučer je testirano 268 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 657 osoba, a istekao je za njih 6946.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 pacijenata od kojih je troje na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici evidentirali su jedno kršenje samoizolacije.

Jedna osoba umrla, 62-oje novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U KBC-u Split od koronavirusa je preminuo 59-godišnjak koji je bio na respiratoru, izvijestio je u petak splitsko-dalmatinski Stožer civilne zaštite dodajući i kako je u toj županiji 62-oje novooboljelih.

“Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 59 godina koja se nalazila na respiratoru, a koja je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju”, istaknuli su u priopćenju.

Od ukupno 648 obrađenih testova danas su 62 novooboljele osobe – iz Splita ih je 40, po troje iz Kaštela i Imotskog, po dvoje iz Dugopolja, Trilja i Sinja, te po jedan iz Klisa, Makarske, Omiša, Podbablja, Podstrane, Selca, Solina, Starog Grada, Šestanovca i Trogira.

U Stožeru navode da su od 62 novooboljele osobe njih 28 kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1344 osobe nalaze u samoizolaciji, dok je na bolničkom liječenju 79 COVID pozitivih osoba, a pet ih je na respiratoru.
Novih 11 oboljelih u Brodsko-posavskoj i pet u Požeško-slavonskoj županiji

Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novooboljelih od koronavirusa, a u Požeško-slavonskoj županiji pet novooboboljelih osoba, izvjestili su u petak županijski Stožeri civilne zaštite.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 100 pozitivnih osoba, a od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod ukupno 494 osoba.

Pod liječničkim nadzorom u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je 11 osoba, a 473 osobe su u samoizolaciji.

U Požeško-slavonskoj županiji je pet novooboboljelih osoba, a ukupno 116 osoba  je pozitivno na koronavirus.

Trenutno je 12 osoba na bolničkom liječenju, a 357 osoba u samoizolaciji.

U Osječko-baranjskoj županiji pet novooboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata pet je novozaraženih koronavirusom od kojih troje imaju prebivalište na području grada Osijeka,  a po jedna  na području Belišća i Đakova, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u laboratorijima osječkog Kliničkog bolničkog centra i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirana su ukupno 334 uzorka, od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus.

Po podacima Stožera na liječenju u osječkom KBC-u i dalje se nalazi 20 pacijenata, od kojih su dva na respiratoru.

Samoizolacija je određena za 41 kontakt osobu novopozitivnih, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno se nalazi 357 osoba. Policija je obavila 43 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, navodi Stožer.

Ističu kako su Inspektori i službenici Ravnateljstva civilne zaštite obavili 35 nadzora provođenja epidemioloških mjera, no nisu uočene teže povrede propisanih preporuka.

U Primorsko-goranskoj županiji 15 novooboljelih

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 15 novooboljelih od koronavirusa – devet osoba su kontakti ranije zaraženih, a za šest osoba utvrđuje se izvor zaraze, doznaje se u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U toj je županiji ozdravilo 11 osoba, pa su sada ukupno aktivna 123 slučaja Covida 19.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, po dva iz Vinkovaca, Nuštra i Soljana te po jedan iz Županje, Slakovaca, Ivankova i Štitara, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirana je 71 osoba pa se ukupan broj testiranih popeo na 9.333.

Ukupan broj oboljelih od početka epidemije popeo se na 683 od kojih je 585 ozdravilo, a 14 preminulo. Trenutačno je u županiji osam hospitaliziranih osoba, a u samoizolaciji je njih 266, stoji u priopćenju.

Spomenimo da su u Koprivničko-križevačkoj zabilježena tri nova slučaja, u Bjelovarsko-bilogorskoj nema novozaraženih, dok ih je u Zagrebačkoj županiji 11.

(Hina)