Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je u petak početak potpisivanja internetske peticije sa zahtjevom za izmjenu uredbe o koeficijentima za obračun plaća te dnevno okupljanje sindikalnih aktivista pred resornim ministarstvom sa zahtjevom da ih se primi.

Stipić je na konferenciji za novinare rekao kako očekuje vrlo dobar odaziv na potpisivanje peticije, deset puta veći nego na prošlotjedni prosvjed te naglasio da s pritiskom nastavljaju dalje. Objasnio je da se peticijom traži pravednije koeficijente u obrazovanju i znanosti, istu plaću za isti rad te poručio da ne traže više od drugih, ali ne pristaju na manje.

Dobili smo podršku tri nastavničke grupe – Školske zbornice, 45 minuta i Nastavnici organizirano, da krenemo tim putem, izvijestio je Stipić, kategorički odbacivši tvrdnje da iza toga stoji politika. Očekuje i podršku zaposlenika koji nisu članovi sindikata te građana koji se slažu sa sindikalnim zahtjevima.

Članovi sindikata svakodnevno će ispred MZO tražiti da ih se primi, spremni dolaziti cijeli tjedan

Najavio je da će idući tjedan, iako neće biti nastave, sindikalni aktivisti raditi više no ikada te da će od ponedjeljka sindikalnih aktivisti ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja svakodnevno tražiti da ih se primi. Osmislit ćemo aktivnosti, a ako nas ne shvate ozbiljno spremni smo dolaziti cijeli tjedan, poručio je Stipić.

Upitan o suradnji s drugim obrazovnim sindikatima, potvrdio je da su otvoreni za to i da su svi dobro došli u njihovu akciju te pozvao resornog ministra i premijera na rješavanje problema.

U ime nastavničke grupe 45 minuta Tamara Šoić rekla je kako ni u jednom trenutku nije dvojila o podršci sindikalnoj inicijativi za unaprjeđenje statusa zaposlenih u prosvjeti i vraćanje dostojanstva toj profesiji jer ih se, kako tvrdi, godinama obezvrjeđuje i stavlja na posljednje mjesto u državi. Pozvala je sve zaposlene u sustavu obrazovanja na jedinstvo te da ne oklijevaju te podrže peticiju i istaknute zahtjeve.

Ivana Valjak Ilić iz nastavničke grupe Mreža nastavnici organizirano rekla je da imaju dvadesetak tisuća članova, odgojno-obrazovnih djelatnika svih profila te ostalih osoba uključenih u odgojno-obrazovni proces koji, kako je rekla, funkcionira na entuzijazmu zaposlenih te bi trebao dobiti odgovarajuće mjesto.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin istaknuo je da je sve što su radili, rade i što će raditi u svrhu izmjene uredba jer je preostalo jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba. Podsjetio je da je prošlo osam dana otkako su dostavili primjedbe na Prijedlog uredbe o koeficijentima za obračun plaća, a da na njih nisu dobili odgovor.

Upitan o mogućem sudjelovanju sindikalnog članstva na subotnjem oporbenom prosvjedu, Kroflin je rekao kako je moguće da će se neki odazvati kao građani.