Stevo Rumenjek iz prigradskog naselja Većeslavec, kako kaže, već godinama trpi štete na svojim usjevima zbog neodržavanja čempresa na mjesnom groblju. Ono što je prvotno trebala biti zelena ograda od čempresa, preraslo je u pravi drvored.

– Nitko nije održavao ove čemprese, koje je trebalo redovito održavati i štucati, te su oni izrasli u drveće. Visoki su šest do sedam metara i cijelo vrijeme rade sjenu nad mojim usjevima. Uostalom, ne izgledaju ni lijepo – rekao je Stevo Rumenjak, koji je dodao da je na tom dijelu njegove njive urod svake godine prepolovljen.

– Što god posijem tu ne raste, jer nema sunca. Ovaj problem pokušavam riješiti već godinama, ali bez uspjeha – objasnio je Rumenjak.

Kako se sporni dio nalazi na čestici veličine dva hektara, Stevo Rumenjak boji se da zbog nastalog stanja ne izgubi poticaj od države.

– Sad se svaka parcela pomno pregledava. U savjetodavnoj službi rekli su mi da bi upravo zbog stalne sjene ova čestica mogla izgubiti prvo na poticaj, što bi za mene bio dugoročan gubitak- nezadovoljan je Stevo.

Kako kaže, razgovarao je s mjerodavnima u Mjesnom odboru i Gradskoj upravi pa čak i sa župnikom, no nitko mu nije pomogao.

– Oko cijelog groblja postavljena je ograda, samo na dijelu koji graniči s mojom zemljom su čempresi. Srušio bih i ja sam samo da dobijem dozvolu – ogorčen je Rumenjak.

Pokušali smo doznati tko je odgovoran za uređivanje mjesnog groblja u Većeslavcu te na koji se način može riješiti problem koji ima Stevo Rumenjak.

Iz Grada smo saznali da je Mjesnom odboru ponuđeno da uređivanje mjesnog groblja preuzme Grad i Komunalno poduzeće, no odbili su.

U Mjesnom odboru smo pak saznali da je to bila želja stanovnika Većeslavca.

– Stevo Rumenjak obratio mi se samo porukom preko Facebooka, odgovorila sam mu da podnese zahtjev Mjesnom odboru i mi ćemo ga proslijediti u Grad. Tu je komunikacija stala, a Stevo je počeo prijetiti tužbama – rekla je Ljiljana Jakčin, predsjednica MO Većeslavec.

M. Dolenec/Podravski list

foto: Nikola Wolf