Stepinčevo proslavljeno u bistričkom Karmelu; o. Stjepan Vidak: Stepinčeve kreposti služe kao ispit savjesti

10. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Stepinčevo proslavljeno u bistričkom Karmelu; o. Stjepan Vidak: Stepinčeve kreposti služe kao ispit savjesti

ika.hr


Svetkovina bl. Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, proslavljena je u Karmelu u Mariji Bistrici svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio o. Stjepan Vidak, OCD.

U propovijedi je o. Stjepan istaknuo bl. Alojzija prije svega kao uzor svetosti kojega i mi možemo nasljedovati. Sveci svjedoče i pokazuju svojim primjerom stvarnu prisutnost živoga Boga, radi koje su neki bili spremni izgubiti svoj život, upravo kako bi mu ostali vjerni. Oni su tu da svoje živote uskladimo s njihovima, a ne samo da im se divimo.

Pitanje koje je o. Stjepan postavio prisutnima jest: „Jesmo li mi svetiji zato što je on proglašen blaženim? Hoćemo li biti svetiji ako on bude proglašen svetim?“ Upravo nam njegove kreposti služe kao ispit savjesti. Između ostalog, Vidak je posvjestio vjernicima kako u našem vremenu nije ništa teže živjeti i ostvarivati svetost nego što je bilo tijekom Alojzijeva života, za vrijeme II. svjetskog rata. Osim toga, njegov primjer nam pokazuje kako nam različita progonstva nisu zapreka za ostvarivanje svetosti, već upravo suprotno. Kao što kaže naš Gospodin u Evanđelju: „Blago vama kad vas, zbog mene, pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima.“

Potaknuvši sve prisutne da nastoje oko svetosti u svom životu, a na što nas poziva i papa Franjo, propovjednik je upozorio kako nas danas na Zapadu uglavnom neće zateći fizičko progonstvo, ali ono duhovno, putem različitih ideologija i medija, doživljavamo svi. Ono je možda i perfidnije jer duh koji je toliko dugo bombardiran onime što nije Božje i sam se počinje kolebati. Zato upravo u primjeru dragog nam Blaženika možemo crpiti snagu za otpor onome što nije Božje, te ljubav prema Bogu koja će nam pomoći nadvladati sve protivštine.

U koncelebraciji je bio vlč. Antun Motočić, a vjernici okupljeni u samostanskoj crkvi svjedočili su o ljubavi i štovanju koje hrvatski narod gaji prema blaženiku. Na završetku misnog slavlja blagoslovljeni su bomboni u čast bl. Alojzija. On je, naime, tijekom zatočeništva u Krašiću često dijelio bombone seoskoj djeci koja su ga po tome pamtila i nazivala ga „Isusom s bombonima“.

Ovogodišnjoj proslavi Stepinčeva u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca prethodila je trodnevna priprava koju je vodio vlč. Motočić.

ika.hr

Facebook Comments