Saborski zastupnik Nenad Stazić (SDP) poručio je u četvrtak kako je program ministra kulture Zlatka Hasanbegovića obnova NDH, a zbog Hasanbegovićeve sporne fotografije, na kojoj pozira u navodnoj ustaškoj kapi premijeru je poručio da ga smijeni jer, u suprotnom, “tu ustašku kapu stavlja na svoju glavu”.

 Stazić: Nije važna kapa nego ono ispod kape 

“Čuje se sada da to nije ustaška nego je kapa HOS-a, ali kapa je samo simbol identiteta i nije važno kakva je bila kapa nego što je bilo ispod kape. A to što je ispod je puno gore od kape. Gospodin Hasanbegović je bio suradnik lista ‘Nezavisna država hrvatska’ i to je glasilo HOP-a kojeg je uređivao zet Ante Pavelića, predsjednik HOP-a, stranke koju je osnovao Pavelić, a član HOP-a, barem prema pisanju tog lista, bio je i ministar Hasanbegović, što je i dokumentirano u tom glasilu”, rekao je Stazić nakon stanke u Hrvatskom saboru koju je zatražilo deset klubova.

SDP je, podsjeća, prilikom potvrđivanja vlade dobronamjerno upozoravao premijera da ne imenuje Hasanbegovića jer bi zbog njega “vlada mogla dobiti epitet proustaške”, no premijer ih je, kaže, uvjeravao kako je njegov ministar uvjereni antifašist.
“Pitam premijera da li su se u Tevi u kojoj je bio menadžer tako oblačili uvjereni antifašisti i što bi napravio da mu je u ured u tu tvrtku židovskog kapitala došao netko sa ustaškom kapom te da li bi i za njega tvrdio da je uvjereni antifašist”, pitao je Stazić.

Turina Đurić: Hasanbegović je dio tzv. filoustaške ekipe 

HNS-ova Nada Turina Đurić smatra da je imenovanje ministra Hasanbegovića sramoćenje Hrvatske pred svijetom te smatra da bi Hasanbegović trebao sam odstupiti ili bi ga trebao smijeniti premijer.
“Jučer navečer saznali smo da je Hasanbegović svojom riječju i pojavom apsolutno dio te tzv. filoustaške ekipe koja djeluje snažno unutar RH. Fotografije su možda mogle biti montirane, ali ono što je potpisao kao riječ nije montirano i dokazuje da smo bili u pravu kada smo ukazivali da je Hasanbegovićev politički profil skandalozan”, kazala je Turina Đurić.

Maro Kristić (Most) poručio je da ne podržavaju bilo kakav oblik totalitarnog režima kao ni ideološke podjele koje se nameću. “Smatramo da izjava nekih bivših ministara i sadašnjih zastupnika da u životu svakog čovjeka postoje trenuci na koje nije ponosan ne može biti dovoljan. Očekujemo da nam se ministar Hasanbegović javno očituje kakav je njegov stav danas o karakteru ustaškog režima. U prošlosti je također bilo ministara, zastupnika i predsjednika države koji su se povezivali sa svim oblicima totalitarizma od ustaštva do komunizma pa su nakon javne ograde i dalje na stavili obnašati svoje funkcije”, rekao je Kristić.

Kristić (Most) predlaže sedmodnevnu raspravu o ideološkim podjelama 

Predložio je i sazivanje plenarne sjednice koja bi trajala sedam dana na temu ideoloških podjela.

“Kad bih vjerovao da bi tjedan dana diskusije ovdje rezultiralo da se napokon prestanemo vraćati 70 godina u prošlost, ja bih to prihvatio, ali bojim se da, na žalost, nema puno šanse za to”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.
“Danas je 2016. godina, ministar Hasanbegović je u međuvremenu i magistrirao i doktorirao, znamo tko je bio u komisiji – i Ivo Goldstein. Duboko sam uvjeren da ne bi prošao ni jedan njegov znanstveni rad niti magisterij, niti doktorat da su njegovi stavovi suprotni i da se kose sa onim što povijesna znanost i historiografija zahtijevaju”, kazao je Ivan Tepeš (HSP AS).
Naglasio je i kako je spornu fotografiju objavio tjednik Novosti “koji je financiran od strane hrvatskih poreznih obveznika, a koji je na jedan vrlo ružan način izvrgnuo ruglu hrvatsku himnu”.
Stazića i SDP- je upitao zašto se, jer su tada bili na vlasti, nisu od toga ogradili.
“Imamo mitropolita Porfirija koji je sam priznao da je pjevao četničke pjesme. Mitropolit je u Zagrebu. Nisam čuo od vas da ste zatražili da unutar srpske pravoslavne crkve da neku ostavku”, kazao je Tepeš.

Prgomet: Danas je na djelu radikalizacija, ne fašizacija 

Drago Prgomet (HRID) zamjera jer se, kaže, u ovoj državi donosi presuda, a se ne sasluša.

Interesiraju ga, kaže, činjenice i jasan stav ministra o onome što je govorio i o onome što je pisao.
“Ne prihvaćam da je ova Vlada filoustaška. Ova Vlada doista zagovara konzervativne vrijednosti koje, na žalost, u sebi sadrže dosta elemenata retro tradicionalizma, reminiscencija na prošlost nama danas potpuno nepotrebnih pa i pokušaju sprječavanja dostignute razine ljudskih prava i sloboda. Ne smatram da je u ovoj državi fašizacija na pomolu. Radikalizacija da, ali ona nije krenula sa ovom Vladom”, ustvrdio je.

hina

fah