Stanje s novozaraženima po županijama

25. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Stanje s novozaraženima po županijama


Split: U županiji 103 novoozaražene osobe, umrla žena

Nove 103 koronavirusom zaražene osobe bilježi Splitsko-dalmatinska županija u zadnja 24 sata, a u bolnici je od posljedica zaraze umrla 73-godišnja žena, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

​Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno obrađenog 871 testa zaraza je potvrđena za 52 osobe iz Splita, devet iz Kaštela, šest iz Solina, a po troje ih imaju Imotski, Omiš, Sinj, Trilj i Klis.

Po dvoje novozaraženih imaju Baška Voda, Hrvace, Podbablje i Tučepi, a po jednoga Komiža, Makarska, Supetar, Trogir, Vis, Vrlika, Dicmo, Dugi Rat, Marina, Otok, Podstrana, Seget i Zmijavci.

​Od ukupnog broja novooboljelih 57 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno ​se ​1462 osob​a nalaz​i u samoizolaciji​, na bolničkom liječenju​ u splitskom KBC-u je 67 na virus pozitivnih osoba, dok ​ih je sedam na respiratoru.​

​​Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata ​umrla je 73 godišnja žena koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna na covid infekciju​​.


U Brodsko-posavskoj županiji 21 novooboljeli, u Požeško-slavonskoj jedan

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u četvrtak o 21, a Stožer susjedne Požeško-slavonske županije o samo jednom novom slučaju zaraze koronavirusom.

U Brodsko-posavskoj županiji od koronavirusa liječi se 160 osoba, a njih 35 pod nadzorom je liječnika u bolnici. Tri bolnička pacijenta pozitivna na koronavirus pri liječenju trebaju potporu respiratora. Mjerom samoizolacije na području te županije obuhvaćena je 591 osoba.

Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je o podnošenju dviju kaznenih prijava zbog krivotvorenja negativnih rezultata PCR testova na koronavirus. Krivotvorine testova izdanih u Bosni i Hercegovini pri kontroli na graničnom prijelazu u Staroj Gradiški predočili su muškarac (54) i žena (49), državljani BiH.

Stožer civilne civilne zaštite Požeško-slavonske županije u četvrtak je zabilježio samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. U toj županiji od zaraze koronavirusom liječi se 48 osoba, njih 14 pod nadzorom liječnika u bolnici. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 228 osoba.


U Šibensko-kninskoj županiji 22 nova slučaja zaraze

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je 59 aktivnih slučajeva. U šibenskoj se bolnici liječi 16 osoba, a u kninskoj devet zaraženih pacijenata. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 426 osoba.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 150 uzoraka.


U Ličko-senjskoj županiji sedam novozaraženih, blagi rast oboljelih od covida

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je zabilježeno sedam novooboljelih od covida-19, objavio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite i upozorio da blagi rast može prijeći u uzlazni.

Od jučer su dvije osobe izliječene, pa je trenutno 49 bolesnih od Covid infekcije, od kojih se 12 liječi u bolnici u Gospiću, naveli su iz županijskog Stožera.

Član Stožera epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić rekao je za Hinu da se kao i drugdje u Hrvatskoj, zadnjih nekoliko dana i u Ličko-senjskoj županiji primjećuje blagi porast novooboljelih od covida-19, i nitko ne može biti siguran da će na ovome ostati, da neće uslijediti uzlazni rast.

“Štoviše, praktički je sigurno da će ako popuste epidemiološke mjere, početi ponovno širenje zaraze. Od druge polovice veljače bilo je značajno manje novooboljelih, posebno ako se brojke usporede s onima s kraja studenoga i u prosincu, pa treba paziti da se blagi porast ne pretvori u uzlazni rast kao tada”, rekao je Stanić.

Zbog porasta broja oboljelih, makar i blagog, trebamo biti oprezni i s pridržavanjem epidemioloških mjera, upozorio je epidemiolog Stanić, jer oscilacije unatrag godinu dana pokazale su izravnu vezu mjera i širenje ili suzbijanje širenja zaraze.

To potvrđuje i izostanak gripe, koja je možda i prisutna, ali sporadično, negativni su svi brisevi koji su se slali na analizu, te u Ličko- senjskoj županiji ove sezone nema potvrđenog slučaja gripe, dodao je.

“Razlog tome je prvenstveno provođenje mjera protiv širenja covida, što automatski sprječava i širenje virusa gripe, jer je put prijenosa također kapljični, pri kihanju i kašljanju”, kaže Stanić i poziva građane na daljnji oprez.

U proteklih 24 sata na covid-19 su testirane 44 osobe. Pozitivne su po dvije osobe iz Gospića i Udbine i po jedna osoba iz Otočca, Senja i Korenice. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Pod mjerom samoizolacije u županiji su trenutno 182 osobe.

U Ličko senjskoj županiji je prije godinu dana, 24. veljače 2020., bio uzet prvi bris na novi koronavirus i to hodočasnici iz Vatikana. Tada je krenulo testiranje, a prvi pozitivan nalaz u županiji je otkriven 19. ožujka, kod Senjanina koji se vratio sa skijališta u Austriji. Od tada su u proteklih godinu dana oboljele 2982 osobe, a 107 ih je umrlo.


U Zadarskoj županiji dvije osobe umrle, nova 31 zaražena

Dvije su osobe umrle, a nova 31 zaražena je koronavirusom u Zadarskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U zadarskoj Općoj bolnici od posljedica zaraze covidom-19 umrli su 92-godišnji muškarac i 75-godišnja žena.

Među novooboljelima 17 ih je u Zadru, po dvoje u Biogradu, Preku i Tkonu te po jedna osoba u Kolanu, Lišanima Ostrovičkim, Ninu, Pagu, Pašmanu, Ražancu, Sv. Filipu i Jakovu i Vrsima.

U zadnja 24 sata testirano je 258 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 875 osoba, a izliječeno ih je 14.

Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici hospitalizirano je 19 zaraženih, od kojih je troje na respiratoru.

Stožer je izvijestio da od 1. ožujka počinje s radom punkt za cijepljenje u ŠRC Višnjik, a liječnici obiteljske medicine prijavljivat će svoje pacijente putem linka koji su dobili od Zavoda za javno zdravstvo.

Svaki termin slobodan je za dvije osobe, a na dan će se moći cijepiti 200 osoba. Punkt će biti otvoren od ponedjeljaka do petka od 9 do 13 sati i od 15 do 19 sati.

Na punktu će osim liječnika obiteljske medicine raditi i tim Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji će biti administrativna i stručna pomoć.

Cijepljenje će se provoditi s trenutačno dostupnim cjepivima Pfizer i Astra Zeneca , a cijepit će se svi koji prema planu cijepljenja pripadaju drugoj fazi, odnosno osobe starije od 80 godina, osobe od 65 do 79 godina te odrasle osobe visokog rizika mlađe od 65 godina i osobe umjerenog rizika.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 79 novozaraženih

Novih 79 koronavirusom zaraženih osoba bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj se u zadnja 24 sata oporavilo 28 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su 33 osobe iz Dubrovnika, 21 iz Konavala, 14 iz Župe dubrovačke, četiri iz Dubrovačkog primorja, tri iz Orebića, dvije iz Ploča, jedna iz Korčule te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U zadnjih 24 sata zaraženo je 46 žena i 33 muškarca, a 56 osoba imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavilo se 28 osoba, od kojih 15 iz Dubrovnika, četiri iz Konavala, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Ploča, po jedna iz Metkovića i Dubrovačkog primorja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

Za 33 osobe zaraza je utvrđena brzim antigenskim testiranjem.

U zadnja 24 sata obrađeno je 348 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 43.939.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 41 osoba. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su dva na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1346 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je devet kršenja te mjere, od čega šest na granici, što je ukupno 384 od početka pandemije.


U Istarskoj županiji četiri novozaražena, umrla jedna osoba

U posljednja 24 sata u Istarskoj županiji su potvrđene četiri novozaražene osobe koronavirusom, a u bolnici je umrla 74-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Stožer je apelirao na građane na strogo strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 291 uzorak briseva na COVID-19 te su potvrđene četiri novozaražene osobe. Kod tri osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe”, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite. U epidemiološkoj obradi nalazi se jedna osoba.

Od jučer su se oporavile dvije osobe pa je trenutno u Istri 38 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U  mjerama samoizolacije je 875 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 24 osoba dok je tijekom jučerašnjeg dana umrla jedna 74-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u izjavi za Hinu ocijenio je epidemiološku situaciju u Istri i dalje povoljnom, dodavši kako se osjeća jedno lagano opuštanje kod građana, što nije dobro niti primjereno jer okruženje nije povoljno.

“U Istri trenutno ne postoji neko posebno žarište koje možemo istaknuti, jer nam novooboljeli pristižu praktički sa svih strana, a uglavnom se i dalje radi o oboljelima koji dolaze iz samoizolacije. U zadnjih tjedan dana opet imamo po nekoliko oboljelih članova iste obitelji, što znači da se ljudi i dalje nesmotreno druže i ne vode računa o zaštiti od zaraze, naglasio je Kozlevac.

Dodaje kako na taj način dolazi do proboja virusa koji ugrožava veći broj ljudi.

Stoga je Kozlevac još jednom apelirao na sve građane, a posebno na osobe koje rade u zdravstvenim, školskim i drugim javnim službama, da se strogo pridržavaju svih epidemioloških mjera kao i do sada, i da ne dolaze na posao ako imaju bilo kakve simptome bolesti.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 27 novozaraženih

Novih 27 osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Sisačko-moslovačka županija, u kojoj to nakon višednevnog pada broja novozaraženih predstavlja ponovni rast.

Županijski Stožer civilne zaštite u četvrtak je izvijestio da je među novozaraženima deset osoba iz Siska, osam ih je iz Novske, šest iz Kutine, dvije iz Petrinje te jedna s područja Popovače.

Stožer ponovno apelira na sve građane županije da poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke Nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji umrle dvije osobe, 22 novozaražene

Dvije su osobe umrle, a nove 22 su zaražene koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Svu zaražen bili su pozitivni na PCR testiranju, dok na brzom antigenskom testiranju zaraza nije potvrđena nijednoj osobi.

Među novozaraženim osobama sedam ih je iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, tri iz Starih Jankovaca, dvije iz Privlake te po jedna iz Bošnjaka, Jarmine, Negoslavaca, Nijemaca, Retkovaca i Starih Mikanovaca.

Od početka epidemije u najistočnijoj hrvatskoj županiji oboljelo je 8699 osoba od kojih se 9379 oporavilo, a 196 je umrlo.

U zadnja 24 sata testirane su 223 osobe, u županiji je trenutačno 27 hospitaliziranih, dok su u samoizolaciji 433 osobe.


U Osječko-baranjskoj županiji 28 novozaraženih, dvoje umrlih

U protekla 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 324 uzoraka od kojih je 28 bilo pozitivno na koronavirus, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Osam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, četiri su iz Belišća, po tri iz Čepina i Valpova, po dvije iz Bilja i Ernestinova, a po jedna na području gradova Beli Manastir, Đakovo i Našice te općina Antunovac, Podravska Moslavina i Vladislavci.

„Na bolničkom liječenju nalaze se 52 osobe. Njih 41 liječi se u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je osam na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 11 pacijenata. Preminule su dvije osobe u dobi od 59 i 78 godina. Na području županije u samoizolaciji se nalazi 799 osoba“, priopćio je Stožer.

Policijski službenici proveli su 16 provjera osoba u samoizolaciji i jednu osobu iz Osijeka nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 116 nadzora ugostiteljskih objekata, ali nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

(Hina)

Facebook Comments