U Vukovarsko-srijemskoj županiji 71 novozaražena osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u subotu je zabilježena 71 nova pozitivna osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novopozitivnima 20 je osoba iz Vukovara, 10 iz Županje, osam iz Vinkovaca, šest iz Bogdanovaca, četiri iz Tovarnika, po tri iz Borova i Nuštra, po dvije iz Bošnjaka, Markušice i Ostrova, te po jedna iz Babine Grede, Iloka, Negoslavaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Strošinaca, Štitara, Vrbanje i tri osobe s boravištem izvan županije.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolilo je 1954 osoba, od kojih je 1501 osoba izliječena, a 24 su preminule osobe.

Trenutno je 36 osoba hospitalizirano, a u samoizolaciji je 930 osoba. U protekla 24 sata testirano je 295 osoba, te je testiranih do sada na području županije 17207 osoba.

Iz sustava zdravstva pozitivno je 35 radnika od kojih je 10 liječnika, a iz sustava obrazovanja sedam nastavnika i 24 učenika.

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 78 radnika među kojima je 18 liječnika, a iz sustava obrazovanja 45 nastavnika i 454 učenika, navode iz Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 275 novooboljelih, jedna osoba umrla

Na području Splitsko-dalmatinske županije danas je 275 novooboljelih osoba pozitivno na koroanvirus, a jedan je muškarac umro,  izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću splitskog KBC-a, u protekla 24 sata umro je 74-godišnji muškarac koji je uz brojne komorbiditete bilo pozitivan na koronavirus.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba, 107 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2198 osoba je u samoizolaciji.

U splitskom KBC-u na  bolničkom liječenju je 66 covid pozitivnih osoba od kojih je osam na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.


U Zadarskoj županiji 45 novozaraženih, većinom obiteljski kontakti

U Zadarskoj županiji u subotu je zabilježeno 45 novozaraženih koronavirusom, a u većini je riječ o obiteljskim i kontaktima s oboljelima, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U samoizolaciji je 721 osoba, aktivni nadzor završio je za njih 9066, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 203 uzorka.

Među novozaraženima 19 ih je s područja Zadra, po troje iz Benkovca, Biograda, Poličnika i Sv. Filipa i Jakova, po dvoje iz Novigrada, Polače, otoka Vira i Zemunika Donjeg, a po jedna osoba potvrđena je u Ninu, Bibinjama, Privlaci, Pakoštanima, Stankovcima i Vrsima.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano 19 oboljelih od Covida-19, od kojih je dvoje na respiratoru, a šestero pacijenata s blažom kliničkom slikom liječi se u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Policija nije registrirala nijedno kršenja samoizolacije.


U Šibensko-kninskoj županiji 65 osoba novooboljelih, jedna osoba umrla

U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 65 osoba je oboljelo od covid -19 infekcije, među njima sedmero korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, a jedna je osoba umrla,  izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima sedam je osoba s prebivalištem na području Šibenika, 16 osoba s prebivalištem na području Knina, 14 s područja Drniša, četiri iz Vodica, po dvije iz Rogoznice i Bilica, te po jedna osoba s područja Murtera i Tisnoga.

Također, zaražene je jedna osoba koja trenutno boravi na području  te županije.

Umrla je žena starije životne dobi oboljela od covid-19 infekcije. 16 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 232 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 174 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 563 osoba.


U Osječko-baranjskoj županiji 208 novooboljelih, prenamjenjuje se dvorana Gradski vrt

U Osječko-baranjskoj županiji u subotu je 208 novopozitivnih na koronavirus, preminuo je 70-godišnji muškarac, a uskoro će se opremiti i sportska dvorana Gradski vrt.

Iz županijskog Stožera Civilne zaštite navode da je, nakon 543 testiranih u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, novooboljelih najviše iz Osijeka, njih 77. U Đakovu ih je 17, u Valpovu 12, u Čepinu osam, a u Ivanovcu šest. Po pet ih ima prebivalište u Donjem Miholjcu, Bilju i Višnjevcu, a po četiri u Tenji i Josipovcu.

Po tri novopozitivne osobe su iz Drenja, Đuđenovca, Gata, Ivanovaca, Marjančaca, Našica,Trnave, Petrijevaca i Vrbice, a po dvije iz Bizovca, Breznice Đakovačke, Darde, Ernestinova, Feričanaca, Ladimirevaca, Sarvaša, Semeljaca, Šaga i Širokog Polja. Po jedna novooboljela osoba zabilježena je u Antunovcu, Branjinom Vrhu, Čepinskim Martincima, Črnkovcima, Dalju, Đurđancima, Erdutu, Golincima, Koški, Laslovu, Livani, Mecama, Nardu, Rakitovici, Satnici Đakovačkoj, Strizivojni, Šljivoševcima i Zelčinu.

Trenutno je hospitalizirano 129 osoba oboljelih od Covida-19, od toga 13 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u, od kojih je 21 osoba na respiratoru.

Preminuo je muškarac iz Osijeka, rođen 1950., a uz Covid-19, imao je i druge kronične bolesti, navode iz Stožera.

U samoizolaciji je 3.447 osoba. Policija je provela 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno kršenje, dok je provjerom po dojavi građana utvrđeno kršenje mjere jedne osobe iz Osijeka.

Zbog sve veće popunjenosti bolničkih kapaciteta, na sjednici Stožera bilo je riječi o aktivaciji osječke sportske dvorane Gradski vrt. Kako navode, u ponedjeljak će se iz Logističkog centra Civilne zaštite u Bizovcu u dvoranu dostaviti oprema potrebna za vanbolničke kapacitete.

Za vikend je najavljen pojačan nadzor Državnog inspektorata, Civilne zaštite i policije nad ugostiteljskim objektima s obzirom na mnogobrojne najave „Halloween partyja“ koji nisu redovita ugostiteljska djelatnost, nego javna okupljanja koja su zabranjena.

Stožer apelira na građane da poštuju mjere kako bi odgovornim ponašanjem spriječili širenje zaraze. Pozivaju sugrađane koji će obilaziti groblja da se pridržavaju mjere obaveznog nošenja maske.

„Nošenjem maske i izbjegavanjem većih okupljanja možemo smanjiti mogućnost zaraze koronavirusom kao i prenošenje virusa na članove naših obitelji i prijatelje, osobito na starije i ugrožene skupine za koje ishod zaraze može biti tragičan. Time smanjujemo i opterećenje zdravstvenog sustava koji, osim za oboljele od Covida-19, i dalje skrbi za sve osobe kojima je potrebna liječnička pomoć“, poručio je Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 25 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata registrirano 25 novozaraženih osoba koronavirusom.

Kako je priopćeno u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, riječ je o 11 osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, po 2 osobe s područja grada i općine Popovača, te po 1 osobi s područja grada Novske i općine Lipovljani.

U izvješću Stožera, posebno uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, apelira se na građane da se prilikom posjete grobljima dosljedno pridržavaju svih mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.


U Brodsko-posavskoj županiji 129, u Požeško-slavonskoj 12 novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u subotu o 129 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a susjedne Požeško-slavonske o 12 pozitivnih testova u posljednja 24 sata.

Od ponedjeljka do subote u Brodsko-posavskoj županiji je potvrđen je 501 slučaj zaraze koronavirusom, od ukupno 1.445 koliko je slučajeva zabilježeno od izbijanja pandemije.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutno je 29, a u novogradiškoj bolnici devet osoba pozitivnih na koronavirus. Jedna od pozitivnih osoba je na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 1.053 osobe, 114 osoba više nego u petak.

Stožer Požeško-slavonske županije u subotu je izvijestio o 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutno je 158 osoba pozitivno na koronavirus, 16 osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 501 osoba.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 56 novozaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 24 osobe su izliječene, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Zaražena je 21 osoba iz Dubrovnika, osam ih je iz Metkovića, po pet iz Konavala, Župe dubrovačke i Ploča, po dvije iz Korčule i Trpnja, po jedna iz Blata, Opuzena, Orebića, Slivnog, Stona i Smokvice te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza.

Među 24 izliječene osobe njih je 17 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića te po jedna iz Orebića i Vele Luke.
U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se trideset i dvije osobe, od kojih su četiri na odjelu intenzivne njege – dva na respiratoru, odnosno neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji se nalaze 1167 osoba. Od jučer obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 19.417.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


U Primorsko-goranskoj županiji 121 novozaražena osoba

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 121 osobe, od 795 testiranih, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravila je 51 osoba, pa je u toj županiji sada aktivan 1051 slučaj Covida -19.

Udjel osoba pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju testiranih je 15 posto, manje od jučerašnjeg, kada je taj udjel bio 22 posto.

Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, u toj bolnici liječi se 30 oboljelih od Covida-19.

Na Klinici za infektivne bolesti su 22 bolesnika sa srednje teškim simptomima, a u Centralnom respiracijskom centru je 8 bolesnika, od kojih tri osobe trebaju pomoć respiratora.


U Istri 36 novozaraženih, jutros umrla 91-godišnja žena

U Istri je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 36 slučajeva zaraze koronavirusom, od toga se kod pet osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima, a jutros je u pulskoj bolnici umrla 91- godišnja žena, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 307 uzoraka briseva na covid -19 kojom prilikom je potvrđeno 36 novozaraženih osoba s područja županije. Kod pet osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima i to u tri slučaja iz Rijeke te po jedan iz Slovenije i Mađarske, kod 23 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok je epidemiološka obrada u tijeku za 8 osoba” – naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Izvijestio je da je jutros u pulskoj Općoj bolnici umrla 91- godišnja žena sa značajnim kroničnim bolestima.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o ženi koja spada među tri pacijenta s Odjela pulmologije koja su prije tjedan dana zaražena koronavirusom, zbog čega je 20 zdravstvenih djelatnika od prošlog petka u samoizolaciji.

Tijekom petka izliječena je 21 osoba, trenutno je u Istri 302 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 674 osoba.

“Po nekoj našoj procjeni, situacija bi za koji dan trebala ući u fazu smirivanje te bi broj novozaraženih uskoro trebao početi padati. Razumijem zabrinutost građana kada vide brojke u ostatku zemlje i kad se najavljuju nove, strože mjere, no pozivam ih da budu odgovorni i disciplinirani jer samo ćemo tako poboljšati epidemiološku situaciju” – poručio je Kozlevac.

(Hina)