STANJE PO ŽUPANIJAMA U Vukovarsko-srijemskoj županiji u samoizolaciji je 15 nastavnika i 239 učenika

16. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Brze vijesti STANJE PO ŽUPANIJAMA U Vukovarsko-srijemskoj županiji u samoizolaciji je 15 nastavnika i 239 učenika

ilustracija


U Gospiću dvije osobe umrle, a deset novozaraženih koronavirusom

U Ličko senjskoj županiji deset je novooboljelih osoba od covida-19, svi iz Gospića, gdje je umrlo dvoje štićenika Doma za starije i nemoćne, stari 91 i 82 godine, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Ističu i da umrle osobe nisu imale respiratornih tegoba te da se “može reći da su preminule s virusom, a ne od virusa”.

Ukupno je u županiji od početka pandemije oboljelo 350 ljudi, a sada je 139 aktivnih slučajeva, izliječeno ih je 205, a šest je preminulih.

Po gradovima, u Gospiću su sada 132 oboljele osobe, u Otočcu četiri, u Perušiću dvije te u Brinju jedna.

U posljednja 24 sata testirane su 23 osobe.

Pod aktivnim nadzorom je 460 osoba i policije u nadzoru nije utvrdila kršenje izrečene mjere.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 73 nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije potvrđena su 73 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo.

U Splitu su od koronavirusa oboljele 32 osobe, sedam u Sinju, pet u Solinama, četiri u Podstrani, tri u Kaštelima koliko i u Trilju i Trogiru, dvije u Makarskoj i Muću te po jedna u  Starom Gradu, Vrgorcu, Vrlici, Dicmu, Klisu,  Podbablju,Prološcu, Segetu, Dugom Ratu, Zagvozdu i Zmijavacima.

Među novooboljelima 34 osobe su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1601 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 30 osoba zaraženih koronavirusom dok se tri osobe nalaze na respiratoru.


U Zadarskoj županiji devet novozaraženih

Na području Zadarske županije devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Četiri su novooboljele osobe iz Zadra, dvije su iz Nina, a po jedna iz Poličnika, Privlake i Sukošana.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 183 uzorka, u samoizolaciji je 316 osoba, a nadzor je istekao za njih 7889.

Trenutačno je u Zadarskoj županiji 111 aktivnih slučajeva.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru, a petero pacijenata s lakšim simptomima na liječenju je u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.


15 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Na području Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom te jedan slučaj zaraze osobe s prebivalištem u Istarskoj županiji, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima prema prebivalištu (grad/općina) deset ih je u Slavonskom Brodu, dvoje u općini Nova Kapela te po jedna zaražena osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Oriovac i Slavonski Šamac.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 711, dok je broj aktivnih slučajeva 49.

Hospitalizirano je 9 osoba, od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 419 osoba, što je 67 osoba više nego prethodni dan.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 11 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je jedanaest novozaraženih koronavirusom, a sedamnaest osoba je izliječeno, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima je devetoro iz Dubrovnika, od kojih je za njih sedam utvrđena epidemiološka veza, a dvije su osobe iz Konavala, od kojih je za jednu utvrđena epidemiološka veza.
Od sedamnaest izliječenih njih osam je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, dvije iz Metkovića, dvije iz Konavala, jedna iz Župe dubrovačke i jedna iz Janjine.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se četrnaest osoba. U samoizolaciji se nalazi 491 osoba. Od jučer obrađeno je 169 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 16 675.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 49 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 49 novozaraženih koronavirusom, a u tom je razdoblju testirano 148 osoba priopćio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

Iz Vinkovaca je 10 novooboljelih, sedam iz Ivankova, pet iz Tompojevaca, po troje iz Novih Jankovaca, Ćelija i Bošnjaka, po dvije osobe iz Jarmine, Antina i Starih Mikanovaca, dok je po jedna novooboljela osoba iz Bogdanovaca, Banovaca, Iloka, Nijemaca, Orolika, Tordinaca, Tovarnika i Mikluševaca.

Od početka epidemije od Covida-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je ukupno 1.185 osoba od kojih je ozdravilo 1.002, a umrlo 19.

Trenutačno su hospitalizirane 24 osobe. U samoizolaciji se na području županije nalazi 969 osoba od kojih je 33 iz sustava zdravstva.

U sustavu zdravstva oboljelo je četiri liječnika i 11 medicinskih sestara, dok je u sustavu obrazovanja oboljelo šest nastavnika i 13 učenika. U samoizolaciji je 15 nastavnika i 239 učenika.


U Primorsko-goranskoj županiji 32 novozaražena, jedan umrli

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su 32 novozaražena koronavirusom, a jedna je osoba umrla u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata pet osoba je ozdravilo, pa su sad u županiji 132-oje oboljelih od Covida-19. Obavljeno je oko 350 testiranja uzoraka.

Na području Primorsko-goranske županije trenutno je 497 osoba su u samoizolaciji.


U Istarskoj županiji dvoje novozaraženih koronavirusom

Nastavlja se povoljno epidemiološko stanje u Istarskoj županiji, gdje je tijekom protekla 24 sata utvrđeno samo dvoje novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 128 uzoraka briseva na COVID-19, od toga 43 za administrativne potrebe, od kojih su dva pozitivna. Kod jedne osobe riječ je o epidemiološki uvezenom slučaju te dolasku iz Zagreba dok je za drugu osobu u tijeku epidemiološka obrada”, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su obje novozaražene osobe iz Pule.

Od jučer je izliječena jedna osoba, a trenutno je u Istri aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 161 osoba.

Po riječima načelnika Kozlevca, tijekom dana očekuje se odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite koji bi trebao odobriti, odnosno potvrditi jučerašnji prijedlog istarskog županijskog Stožera CZ o ugostiteljstvu i okupljanjima za vrijeme koronakrize,  po kojem gosti u ugostiteljskim objektima na području Istarske županije, za razliku od ostalih dijelova Hrvatske, nisu  obvezni nositi  zaštitne maske.

“Vjerujem da tu neće biti problema imajući u vidu dugotrajno stabilno razdoblje i mali broj novozaraženih osoba u Istri te činjenicu da su građani disciplinirano i odgovorni te se pridržavaju svih mjera i preporuka Stožera”, poručio je Dino Kozlevac.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 11 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 11 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite.

Među 11 novooboljelih od Covida-19, osam osoba je s područja Siska, dvije osobe su iz Hrvatska Kostajnica, a jedna je iz općine Topusko.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić priopćio je da se zbog epidemioloških razloga odgađaju već najavljene manifestacije u povodu obilježavanja 18. listopada, Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije. Taj će se dan obilježiti simbolično, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje.

Županijski Stožera ponovio je apel svim stanovnicima županije da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.


Split: U županiji 15 posto testiranih pozitivno

Čak 15 posto testiranih u Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivno je na koronavirus koji je ovoga tjedna ušao u jedan rukometni klub, te osnovnu i srednju školu, istaknula je u petak ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

S obzirom na nekoliko oboljelih iz jednog trogirskog ženskog rukometnog kluba, ali i učenika iz osnovne i dvije srednje škole, epidemiolozi obavljaju izvide kako bi se mogla donijeti odluka na koji će se način obavljati nastava. Karin tvrdi da je zasad sve pod kontrolom, a nada se da će tako i ostati.

Što se tiče simptoma kod novooboljelih, Karin kaže da nisu puno teži u odnosu na ljeto i još uvijek se radi o blažim simptomima.

Trenutno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji više od tisuću ljudi u samoizolaciji i u riziku su da razviju simptome.

Stiglo je 18.000 cjepiva protiv gripe, a cijepljenje se preporučuje djeci, trudnicama, starijim osobama i zdravstvenim djelatnicima.

“U ponedjeljak počinje cijepljenje. Molimo građane da ne dolaze odmah svi u ordinacije obiteljskih liječnika već da prvo nazovu svoje liječnike na telefon i sve s njima dogovore. Drugi dio cjepiva stići će krajem mjeseca”, najavila je Karin.

(Hina)

Facebook Comments