STANJE PO ŽUPANIJAMA Zaraženi profesor i dvoje učenika Srednje škole u Korenici

17. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Brze vijesti STANJE PO ŽUPANIJAMA Zaraženi profesor i dvoje učenika Srednje škole u Korenici

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL


Zaraženi profesor i dvoje učenika Srednje škole u Korenici

araza koronavirusom potvrđena je za sedam novih osoba u Ličko-senjskoj županiji, među njima i profesoru te dvoje učenika srednje škole u Korenici, a učenicima njihova razreda i nastavnicima koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima izrečena je mjera samoizolacije.

Zbog prodora koronavirusa ta škola prešla je na model C, odnosno online nastavu.

Dvije od sedam novozaraženih osoba su s područja Otočca, dvije iz Općine Plitvička jezera te po jedna s područja Gospića, Senja i Općine Vrhovine.

U stacionaru Doma zdravlja Senj umrla je osoba kojoj je posmortalno uzet bris čiji je nalaz na covid-19 bio pozitivan.

Do sada su na području Ličko-senjske županije od koronavirusa oboljele 123 osobe, od kojih su 52 aktivni slučajevi, 69 osoba je ozdravilo, a dvije su umrle.

U Karlovačkoj županiji šest novozaraženih, ispituje se veza s crkvenim zborom

Karlovačka županija u zadnja 24 sata bilježi šest novih osoba zaraženih koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada i grupiranje zaraženih osoba koje su povezane s jednim crkvenim zborom.

Županijski Stožer civilne zaštite u četvrtak je priopćio kako su zaražene dvije žene s područja Ozlja, jedna iz Općine Draganić te dva muškarca i jedna žena s područja Karlovca.

U Karlovačkoj županiji dosad je od infekcije covid-19 oboljelo 236 osoba, a 210 ih je trenutno u samoizolaciji.

U Brodsko-posavskoj županiji 31 novozaraženi, najviše u svatovima

U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak je zabilježena 31 novozaražena osoba, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih.

Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković potvrdio je i informaciju o stavljanju Brodsko-posavske županije na crvenu listu Njemačke od srijede.

Stavljanje na crvenu listu ne znači zabranu ulaska u Njemačku, već obavezu predočenja negativnog nalaza na koronavirus.

Među novooboljelima su i tri učenika, zbog čega je još jedan srednjoškolski razred morao u samoizolaciju, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Dodao je da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih. Zbog toga Stožer planira postojeće mjere produžiti i na listopad.

Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske bolnice Josipa Samardžića, u bolnici je 15 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Prema njegovim riječima, 64 djelatnika bolnice je u samoizolaciji a njih 18 je pozitivno.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 12 novooboljelih od koronavirusa.

S područja te županije trenutno je 127 osoba pozitivno na koronavirus, a 10 osoba je pod liječničkim nadzorom u bolnicama u Požegi, Osijeku i Zagrebu.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 531 osoba.

Prema podacima stožera, privatna i javna okupljanja i dalje su generator većeg broja oboljelih.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 12 novozaraženih, među njima četiri školarca

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je dubrovački osnovnoškolac i tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Korčule i Metkovića koji su u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

U samoizolaciji su 23 učenika iz jedne srednje škole u Dubrovniku, 17 učenika iz srednje škole u Metkoviću, 18 učenika iz srednje škole u Vela Luci kao i 22 učenika iz osnovne škole u Dubrovniku.

Među zaraženima također su tri muškarca i dvije žene iz Dubrovnika za koje je utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i muškarac i dvije žene iz Opuzena, a za jednu od njih utvrđena je epidemiološka veza.

Također su pozitivni muškarac i žena iz Metkovića kojoj je utvrđena epidemiološka veza te muškarac iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i  žena iz Korčule.

Preminuo je muškarac 1941. godišta.

Među 16 izliječenih,  njih 11 je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedan iz Opuzena i Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 17 osoba, od kojih tri na respiratoru.

U samoizolaciji je  519 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 12 496 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U PGŽ osmero novozaraženih, među njima i troje djece

Novih osam koronavirusom zaraženih osoba, među kojima je troje djece s blagim simptomima bolesti, bilježi u zadnja 24 sata Primorsko-goranska županija, doznaje se u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Svih osmero oboljelih kontakti su ranije zaraženih.

Zaražena djeca su školskog uzrasta i iz obitelji koje su bile u samoizolaciji.

Tijekom proteklog dana ozdravilo je 11 osoba, pa su trenutno u županiji 94 aktivna slučaja.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 76 zaraženih, jedna osoba umrla

U protekla 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 76 novooboljelih osoba, dok je jedna osoba umrla u KBC-u Split, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 653 obrađena testa danas je 76 osoba pozitivno.

Iz Splita ih je 35, pet iz Sinja, Kaštela i Trilja, četvero iz Solina, po troje iz Podstrane i Trogira, dvoje zaraženih je iz Imotskog, te po jedan iz Baške Vode, Dicma, Dugog Rata, Dugopolja, Hvara, Klisa, Lećevice, Marine, Omiša, Podbablja, Primorskog Doca, Prološca, Starog Grada i Supetra.

U Stožeru kažu da su 38 osoba kontakti prethodno oboljelih dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1264 osoba nalazi u samoizolaciji, dok je na bolničkom liječenju 49 osoba.

“U KBC-u Split tri su osobe na respiratoru, a jedna je u karanteni. U protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 88 godina, koja je uz brojne komoborbiditete bila pozitivna i na Covid-19 infekciju”, priopćeno je.

U Zadarskoj županiji 11 novih slučajeva koronavirusa

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata utvrđeno je 11 novih slučajeva koronavirusa, a ukupni broj aktivnih slučajeva je 200, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima su pet žena i šestorica muškaraca, pet s područja Zadra, dvoje s otoka Vira te po jedna osoba iz Benkovca, Kali, Poličnika i Privlake.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 243 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 518 osoba, a nadzor je završio za njih 7160.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 pacijenata, od toga ih je na respiratoru dvoje.

U protekla 24 sata policijski službenici nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

(Hina)