Novih 15 zaraženih, jedna osoba umrla u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dubrovačko-neretvanska županija u zadnja 24 sata bilježi 15 novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a 23 su izliječene, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima je šest osoba iz Dubrovnika, po tri muške i ženske osobe od kojih dvojica muškaraca i tri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Na virus su pozitivne i muškarac te dvije žene iz Metkovića, od kojih jedna žena ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Pozitivan je i muškarac iz Korčule kojem je epidemiološka obrada u tijeku, kao i pet osoba koji nemaju prebivalište u županiji, a nalaze se u Dubrovniku.

Umrla osoba je 1958. godište iz Dubrovnika.

Među 23 izliječene osobe njih 17 je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te jedna iz Slivnog.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba, od kojih tri na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 555 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, ukupno 74 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.333 uzoraka brisa.

U Osječko-baranjskoj županiji 23 novozaraženih, među njima i dvoje učenika

Za nove 23 osobe u zadnja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji, među njima i po jednom učeniku osnovne i srednje škole te djelatniku srednje škole, čiji se kontakti obrađuju.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako je, od 320 testiranih, zaraza covidom-19 utvrđena kod osam osoba s područja Osijeka, pet sa šireg područja Đakova, četiri iz Čepina, dvije iz općine Semeljci te po jednoj iz Belog Manastira, Viškovaca, Popovca i Bilja.

U jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi zabilježen je po jedan zaraženi učenik te jedan zaraženi djelatnik u srednjoj školi.

Trenutno je u osječkom KBC-u hospitalizirano 19 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je 11 s područja Osječko-baranjske županije, dok ih je osam iz susjednih županija.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 277 osoba, kažu u Stožeru.

U Karlovačkoj županiji koronavirusom zaraženo novih 19 osoba

Od 252 u srijedu pristigla nalaza, koji se odnose na testiranja na koronavirus zadnja dva dana, 19 nalaza je pozitivno – 15 novozaraženih osoba je s područja Karlovca, tri iz Slunja, a jedna iz Duge Rese.

Prema izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, većina novozaraženih kontakti su već ranije covid-19 pozitivnih osoba i nalazili su se u samoizolaciji, a za ostale je u tijeku epidemiološka obrada.

U Karlovačkoj županiji dosad je koronavirusom ukupno zaraženo 230 osoba, a u samoizolaciji se trenutno nalazi njih 209.

Slavonsko-brodska županija: 14 novooboljelih,  još dva razreda u samoizolaciji

U Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata utvrđeno je 14 novooboljelih od koronavirusa, izvjestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U toj županiji trenutno je 109 osoba pozitivno na koronavirus, a 13 je pod nadzorom liječnika u slavonskobrodskoj bolnici. U samoizolaciji je 709 osoba, što je za 33 osobe više nego dan ranije.

Zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen još jedan razred srednje Medicinske škole u Slavonskom Brodu, a izolacija je određena i za dva nastavnika.

U toj školi pozitivna su dva učenika, a u izolaciji je trenutno 46 učenika i dva nastavnika. Za te razrede nastava je organizira na daljinu po modelu C.

Zbog jednog učenika, čiji se nalazi još čekaju, u preventivnu izolaciju stavljen je i jedan razred u srednjoj Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu.

U Požeško-slavonskoj županiji 16 novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji u zadnja 24 sata 16 novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, iz kojega povećanje broja oboljelih povezuju sa širenjem zaraze na maturalnim zabavama i svadbama.

Iz Stožera su s konferencije za novinare objavili kako su na području županije trenutno 134 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je devet pod nadzorom liječnika u požeškoj i osječkoj bolnici te u zagrebačkoj Klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

“Očekujemo da će nove mjere koje su na snazi (od 7. rujna) pokazati efekt za desetak dana. Požeško-slavonska županija do sada je bila među boljima, ali incidenti kroz maturalne zabave i svadbe rezultirali su povećanim brojem oboljelih”, izjavio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Građanima je poručio kako uz odgovornost prema sebi, svojim bližnjima i široj zajednici mogu spriječiti širenje zaraze, pri čemu nošenje maske, držanje distance i pojačana higijena smanjuju širenje zaraze za 70 posto.

Građani često prešućuju kontakte sa zaraženima

Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalija posebno je apel uputio vezano uz davanje podataka o kontaktima covid-19 pozitivnih osoba jer građani, upozorio je, često prešućuju kontakte sa zaraženim osobama.

“Mi nismo nikakva inkvizicija, to je potreba zbog njih, njihovih obitelji, njihovih kontakata. Znamo jasno da su neke osobe imale 20, 30, 40 kontakata, a kažu nam dva, tri, pet kontakta”, rekao je Vitalija.

Apel građanima uputio je i župan Alojz Tomašević, pozivajući i poduzetnike da se pridržajavu propisanih mjera.

Tomašević je posebno istaknuo kako se prolazeći gradom jasno može vidjeti tko poštuje mjere, te je kao mogućnost u postrožavanju mjera najavio i ograničavanje broja sjedećih mjesta u ugostiteljskim objektima.

Zbog više slučajeva zaraze te propisane izolacije ili samoizolacije za sedam je dana odgođena sjednica županijske Skupštine koja se danas trebala održati. Pod epidemiološkim mjerama između ostalih je i potpredsjednica Skupštine te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

U Zadarskoj županiji 11 novozaraženih koronavirusom

U Zadarskoj županiji 11 je novozaraženih osoba koronavirusom, a ukupno je aktivno 189 slučajeva, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima sedam je žena i četvorica muškaraca, na području Zadra četvero, u Poličniku troje, u Pakoštanima dvoje te po jedna osoba u Sukošanu i na otoku Viru.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 531 osoba, a završio je za njih 7126.

Na Covid odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 14 pacijenata, a od toga ih je dvoje na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici evidentirali su jedno kršenje samoizolacije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji osam novozaraženih, jedna osoba umrla

Osam koronavirusom novozaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija, a jedna zaražena osoba je umrla.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako su zaražene tri osobe iz Vukovara, dvije iz Vinkovaca te po jedna iz Bošnjaka, Gradišta i Borova.

U zadnja 24 sata testirano je 135 osoba te je testu na covid-19 do sada na području županije podvrgnuto 9844 osoba.

U samoizolaciji je 337 osoba, a na bolničkom liječenju je njih pet.

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od koronavirusa obolilo je 719 osoba, od kojih su 604 osobe izliječene, a 15 ih je umrlo.

U Primorsko-goranskoj županiji 11 novozaraženih koronavirusom

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je 11 novozaraženih osoba koronavirusom, a 16 osoba je ozdravilo, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Od novozaraženih, šest su kontakti prethodno zaraženih osoba, dvoje su povezani s već poznatim žarištima, a za preostalo troje epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze i kontakte.

U Primorsko-goranskoj županiji je 98 aktivnih slučajeva, a 302 osobe su u samoizolaciji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 71 zaražena i jedna umrla osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije u zadnja 24 sata utvrđena je 71 osoba zaražena koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Splita ih je 32, Sinja 11, Solina sedam, Supetra pet, Omiša troje, Dugopolja, Selca i Kaštela po dvoje, te po jedan iz Imotskog, Lovreća, Makarske, Marine, Otoka, Segeta i Trilja.

Pritom su 29 osoba kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

“U samoizolaciji se nalazi 1258 osoba, na bolničkom liječenju 55 pozitivnih osoba, dok se tri osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina, koja je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na Covid-19 infekciju.

(Hina)