U Brodsko-posavskoj županiji 23 novooboljelih

U Brodsko-posavskoj županiji u utorak je 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Nakon dva tjedna prvi put je broj novooboljelih pao ispod 40 u dnevnim izvješćima.

U toj županiji trenutno je na koronavirus pozitivno 598 osoba, 58 osoba je u bolnici, pet osoba je na respiratorima. Pod mjerom samoizolacije trenutno je na području Brodsko-posavske županije 1.484 osobe, 140 osoba više nego u ponedjeljak.

Od početka pandemije 2.315 soba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije bilo je pozitivno na koronavirus.


112 novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, pet osoba umrlo

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji pet je osoba umrlo, a 112 ih je zaraženo  koronavirusom, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Hampovčan.

U osječkome KBC-u i županijskome Zavodu za javno zdravstvo obrađen je 361 uzorak, od čega je 112 pozitivnih na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište na području Osijeka (44), Našica (13), Donjeg Miholjca (devet), Đakova (osam), Valpova i Belišća (po šest) te Belog Manastira (dvije). Sedam je osoba s područja općine Đurđenovca, tri su iz Gorjana, dvije iz Bilja i po jedna s područja općina Antunovca, Bizovca, Čepina, Darde, Erduta, Čeminca, Kneževih Vinograda, Petlovca, Semeljaca, Strizivojne, Trnave i Vladislavaca.

Po riječima Hampovčana, od početka pandemije na području županije oboljela je 4651 osoba. Trenutačno su na bolničkom liječenju 164 osobe, u našičkoj bolnici 30 oboljelih i u KBC-u 134, od kojih je 22 na respiratoru.

Do sada je od posljedica covida-19 umrlo 70 osoba koje su imale prebivalište na području te županije, od kojih pet u posljednja 24 sata: dvije žene – jedna iz Šaga (1952.) i jedna iz Belog Manastira (1971.) te tri muškarca iz Osijeka (1934., 1944. i 1948.). Uz covid-19 umrli su imali i druge teške bolesti.

U samoizolaciji  je 5186 osoba, kontakti pozitivnih osoba, što je deset puta više nego početkom listopada, kada je prosjek bio oko 500 osoba na dan, istaknuto je.

Na pitanje što je s aktivacijom sportske dvorane Gradskog vrta, Hampovčan je odgovorio kako to zasad nije nužno, ali se pomno prati razvoj situacije.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić istaknuo je kako relativno velik broj pozitivnih nalaza u odnosu prema broju testiranih uzoraka ne znači da ima puno pozitivnih osoba koje nisu testirane, nego da epidemiolozi i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobro obavljaju trijažu osoba koje se šalju na testiranje.

„Naručili smo brze antigenske testove i trebali bismo s njima početi testirati u ponedjeljak ili utorak. To su testovi preporučeni od  Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, čija je učinkovitost testiranja 97 posto, ali samo za one koji imaju simptome i jave se na testiranje unutar sedam dana od pojave simptoma. Testovi nisu učinkoviti za one koji simptome imaju duže ili za osobe koje su asimptomatske”, rekao je Pandžić.

Istaknuo je kako će ti testovi će biti znatno jeftiniji i da im cijena ne bi trebala prelaziti sto kuna, a za osobe koje dolaze na testiranje s uputnicom test je besplatan.

“Zahvaljujući tim brzim testovima, od idućeg tjedna ćemo moći obraditi puno više uzoraka ako bude potrebno, no za sada se neće raditi masovno testiranje“, rekao je Pandžić.

Dodao je kako je u Zavodu počeo raditi i pozivni centar, a telefonski brojevi su: 031 225-757, 031 225-762 i 031 225-769.

Govoreći o radu policije, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece ustvrdio je kako nastavljaju s kontinuiranom provjerom poštovanja mjera izolacije i samoizolacije.

„Od početka pandemije samoinicijativno smo provjerili 8124 osobe, pri čemu su zabilježena 43 kršenja, što je dobar podatak jer pokazuje kako većina građana poštuje mjere. Po dojavi građana provjerena je 351 osoba, a njih 127 nije poštovalo mjere.

Imamo i jednu osobu koju smo prijavili za kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti jer je ta osoba bila svjesna da je pozitivna, ali je u više navrata izlazila iz kuće i time ugrozila druge građana“, rekao je Bece te dodao kako su dosad koronavirusom bila zaražena 52 policijska službenika, a 186 ih je bilo u samoizolaciji.

 

(Hina)


U Šibensko-kninskoj županiji 22 nova slučaja zaraze

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije utvrđene su 22 osobe s koronavirusom, objavio je u utorak Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Od toga je 13 osoba s područja Šibenika, šest s područja Vodica te po jedna s područja Tribunja i Pirovca.

Od 13 oboljelih s područja Šibenika dvoje je korisnika i jedna djelatnica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku.

Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 25 osoba, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Trenutno je 166 aktivnih slučajeva oboljenja. U posljednja 24 sata uzorkovana su 222 uzorka za testiranje, a u samoizolaciji je 640 osoba.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 117 novooboljelih, dvije osobe umrle

Na području Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata od ukupno 754 obrađenih testova utvrđeno je 117 novooboljelih osoba, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split, umrli su muška osoba stara 71 godinu i ženska osoba stara 78 godina, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju.

Među novooboljelima  56 osoba je iz Splita, 14 iz Sinja, 10 iz Solina, sedam iz  Omiša,  šest iz Kaštela, po tri iz Okruga i Podstrane, po dvije iz Trilja, Trogira, Muća i Hrvaca, te po jedna  iz Hvara, Makarske, Dicma, Dugog Rata, Dugopolja, Klisa, Marine,  Otoka, Podbablja i Segeta.

Od ukupnog broja novooboljelih 58 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1829 osoba je u samoizolaciji.

U KBC-u Split na bolničkom liječenju nalazi se 117 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru, priopćio je Stožer.


U Zadarskoj županiji 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvoje umrlih

Na području Zadarske županije potvrđeno je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici u Zadru umrla su dvojica pacijenata u dobi od 70 i 63 godine koji su bili na respiratoru.

Obojica su bili kronični bolesnici, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 292 uzorka, u izolaciji i samoizolaciji su 1092 osobe, a izliječeno je 68 osoba. Među novozaraženima 14 ih je iz Zadra, po tri s područja Benkovca i Poličnika, dvije su osobe iz  Sukošana te po jedna iz Biograda, Nina, Kolana, Novigrada, Preka, Ražanca, Vira i Vrsi.

U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirana su 24 pacijenta, od kojih je četvero na respiratoru, a u  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se sedmero bolesnika s lakšim simptomima.

Policija je evidentirala jedno ne pridržavanje propisane samoizolacije.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 22 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata evidentirane 22 novozaražene osobe koronavirusom.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, riječ je o pet osoba s petrinjskog i četiri sa sisačkog područja. Po tri su osobe s područja Gline i Popovače, a po dvije s područja Kutine i Sunje. Među novozaraženima je po jedna osoba s područja općina Velika Ludina, Lekenik i Topusko.

Iz Županijskog stožera upućen je apel svim građanima županije da se dosljedno pridržavaju svih protuepidemijskih mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.


U Istri 59 slučajeva zaraze koronavirusom

U Istri je tijekom posljednja 24 sata utvrđeno 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 40 osoba iz samoizolacije ili se pak radi o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, potvrdio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 567 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 59 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod šest osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to tri osobe iz Zagreba te po jednu iz Rijeke, Bosne i Hercegovine i Italije – izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije dodavši kako se u epidemiološkoj obradi nalazi 13 osoba.

U međuvremenu od ponedjeljka je izliječeno 36 osoba, trenutno je u Istri 491 aktivnih slučajeva pozitivnih osoba na koronavirus dok se u mjerama samoizolacije nalaze 448 osoba.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite i danas su pozvali građane na odgovornost i discipliniranost, a sve sa simptomima koji mogu upućivati na covid-19 da preko izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje te da – dok ne dobiju rezultate – ostanu kod kuće.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 36 novozaraženih, dvoje umrlo

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe su umrle, a 62 osobe su izliječene, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je devet osoba iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, šest iz Metkovića, tri iz Blata, po dvije iz Ploča i Konavala, po jedna iz Lumbarde, Opuzena, Slivnog, Smokvice i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 17 osoba muškog spola i 19 osoba ženskog spola, a za njih 17 je utvrđena epidemiološka veza.

Umrle su dvije osobe, muškarac iz Ploča rođen 1939. godine i muškarac iz Dubrovnika rođen 1951. godine.

Izliječene su 62 osobe, od kojih 23 iz Dubrovnika, šest iz Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, pet iz Blata, četiri iz Konavala, po tri iz Korčule, Smokvice i Stona, dvije iz Opuzena i Ploča, po jedna iz Kule Norinske, Slivnog i Trpnja te tri osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od covida-19 liječi se 57 osoba. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je pet na respiratoru – neinvazivna ventilacija, dok su četiri na invanzivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 967 osoba. Od jučer obrađeno je 213 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 21.179 uzoraka.


U Ličko-senjskoj županiji 12 novooboljelih

U Ličko- senjskoj županiji 12 je novooboljelih, a u riječkom KBC-u je preminula osoba iz Gospića, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Ukupno je u Ličko senjskoj županiji oboljelo 686 osoba od kojih je 132 još uvijek bolesno, 526 ih je izliječeno, a 28 preminulo.

Od aktivnih 132 slučaja u gospićkom Domu za starije i nemoćne je 21 oboljeli korisnik, te je u Gospiću još 44 oboljelih. U Senju ih je 34, u Otočcu 16, Novalji osam, Brinju šest, u Korenici dva i u Lovincu jedan zaraženi koroanavirusom.

U posljednja 24 sata testirano je 95 osoba, a u samoizolaciji je njih ukupno 379.

(Hina)