Iz tiska je izašla knjiga “Česi i Moravljani u Dubravi i okolici” autora Stanislava Šusteka. Knjigu je izdala Češka beseda Zagrebačke županije. Stručni recenzent je Marijan Lipovac, predsjednik Češko-hrvatskog društva koji je napisao i predgovor u kojem kaže kako je knjiga dragocjen prilog boljem upoznavanju prošlosti i sadašnjosti češke manjine u Hrvatskoj.

Autor Stanislav Šustek ističe: – Knjiga obrađuje dolazak Čeha i Moravljana u Dubravu i okolna sela u vremenu od 1870. do 1890. i sadrži dva dijela. U prvom dijelu prikazao sam stanje i prilike u tadašnjoj državi Austro-ugarskoj monarhiji i razloge iseljavanja. U drugom sam dijelu knjige prikazao 12 najznačajnijih moravskih obitelji koje su se doselile. To su obitelji Crha, Chytil, Krivan, Miler, Neduhal, Prichystal, Svoboda, Škarupka, Šustek, Vacenovsky, Zelinka i Zohar.

Treba istaknuti kako je autor uložio velik napor u prikupljanju građe. Svaka obitelj zaslužuje knjigu o sebi, jer je riječ o kolektivnom pamćenju. Ipak istaknimo da je iz obitelji Šustek svećenik Ljudevit, pisac povijesti Dubrave 1929., a dr. Vječeslav Hitl je prvi liječnik u Dubravi. Obitelj Crha je 1929. fultografom primila prvi puta bežičnim putem fotografije iz Beča, što je preteča telefaksa, o čemu je 14. travnja 1929. pisao Jutarnji list. Knjiga spominje i Antuna Prihystala, najboljeg poznavatelja dolaska Čeha i Moravljanje u naše krajeve.

– Ovim sam djelom želio na jednom mjestu zabilježiti dosta podataka o češkoj manjini u Dubravi i njenoj okolici. Namjera mi je bila potaknuti mlade naraštaje da bolje upoznaju svoje korijene i da budu ponosni na svoje češke pretke. I na kraju, Stanislav Šustek kaže i ovo:

-„Mili moji krajane“, ako će vas ova knjiga podsjetiti na vaše korijene, zalijte to stablo lijepim uspomenama i sjećanjima, da bude još mnogo godina zeleno, a ja ću biti zadovoljan ako sam bar malo pridonio tome procesu.

Promocija knjige Stanislava Šusteka “Česi i Moravljani u Dubravi i okolici” održat će se 29. listopada u Restoranu Sablić u Dubravi.

20230923_100953

20230923_100829

20230923_100345