Srednjoškolci zastupnici iz 49 škola održat će u ponedjeljak, 29. travnja, simuliranu sjednicu Hrvatskog sabora i raspraviti zakon o sustavu civilne zaštite, te proći sve faze u donošenju jednog zakona.

Simulirajući rad saborskih zastupnika, srednjoškolci na neposredan način usvajaju znanja o zakonodavnoj proceduri i donošenju zakona što za njih predstavlja dragocjeno iskustvo, naglašava saborska Služba za građane, organizator 11. simulirane sjednice za srednjoškolce.

Na ovogodišnjoj sjednici sudjeluje 151 učenik zastupnik i dvije učenice u ulozi tajnice i zamjenice tajnice simulirane sjednice.

Učenici zastupnici raspoređeni su u 29 klubova zastupnika koji nose nazive po imenima škola iz kojih dolaze.

Razmatrat će Zakon o sustavu civilne zaštite, simulirajući rad Sabora iznošenjem stajališta odbora, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do odlučivanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, odnosno donošenja zakona.

Simulirana sjednica počinje u 12 sati, u ponedjeljak, 29. travnja u Sabornici, a prenosit će se uživo putem YouTube kanala Internetske televizije Hrvatskoga sabora na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=a0VGTR9t-TI. Predviđeno trajanje sjednice je 210 minuta.