Služba za građane Hrvatskoga sabora u petak, 22. ožujka 2024. s početkom u 10.00 sati, četvrti put po redu, organizira mrežno kviz-natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ za učenike srednjih škola.

Kviz se sastoji od trideset pitanja, a učenici srednjih škola će svojim odgovorima pokazati koliko poznaju Sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu, kao nositelja zakonodavne vlasti, s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluju učenici iz pedeset i pet srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, odnosno 165 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima i svoju zamjenu.

Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na trideset pitanja kviza, a za to će imati trideset minuta. Svaki učenik tročlanog tima na svom računalu će rješavati natjecateljski test, a rezultat tima dobit će se zbrojem osvojenih bodova svakog člana tima. Kako svako pitanje nosi jedan bod, maksimalan broj bodova koje tim može ostvariti je devedeset, odnosno tri puta trideset bodova. Timovi s istim brojem osvojenih bodova bit će rangirani prema vremenu predaje testa.

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17.00 sati na dan natjecanja. Konačan poredak deset najuspješnijih timova bit će objavljen također na saborskim mrežnim stranicama u ponedjeljak 25. ožujka 2024. do 17.00 sati. Ujedno, konačan poredak timova svih škola bit će dostavljen na adrese elektroničke pošte mentora u ponedjeljak 25. ožujka 2024. do 17.00 sati.

Svi učenici koji sudjeluju na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti i prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, zahvalnice Hrvatskoga sabora dobit će i sve škole kao i svi mentori učenika koji sudjeluju na kvizu.

Informatičku podršku online kviz natjecanju osigurava CARNet.