Pobjednici Srednjoeuropske informatičke olimpijade održane u Varaždinu su Dorijan Lendvaj iz Hrvatske i Alexandru Luchianov iz Rumunjske, koji su podijelili prvo mjesto s najvišim brojem bodova. Uz njih, zlatne medalje, s manje osvojenih bodova, pripale su Patricku Paviću iz Hrvatske te Michału Stawarzu i Janu Strzeszyńskom iz Poljske.

Medalje su njima, kao i osvajačima srebra i bronce uručene u petak na svečanosti zatvaranja Olimpijade, čiji domaćin je bila Prva gimnazija Varaždin, a organizator Hrvatski savez informatičara.

Natjecala su se 52 srednjoškolca iz 12 zemalja, Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švicarske (uživo) i Ukrajine (online), a svi sudionici bili su izabrani putem nacionalnih natjecanja u informatici. Osim dva zlata, za Hrvatsku su Marko Dorčić i Fran Babić osvojili brončane medalje.

Čestitke organizatorima i mladim informatičarima uputio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Čast nam je i zadovoljstvo što smo imali priliku ugostiti vas, najbolje informatičare iz srednje Europe te što je naša Prva gimnazija Varaždin bila domaćin ovog natjecanja. Čestitam svima koji ste se natjecali, a posebne čestitke upućujem osvajačima medalja. Vjerujem da će vam Varaždin i Varaždinska županija ostati u lijepom sjećanju te da ćete nas opet posjetiti – rekao je župan Anđelko Stričak, uz kojeg je na svečanosti bio i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić izrazila je ponos što su bili domaćin Srednjoeuropske olimpijade, a na svečanosti zatvaranja uručila je prigodne nagrade ekipama najboljima u aktivnostima izvan natjecanja, primjerice za najbolji izgovor imena „Varaždin“.

Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom i uz potporu Predsjednika RH Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Varaždinske županije i Hrvatske zajednice tehničke kulture, a predsjednik Organizacijskog odbora bio je Krešimir Malnar.

srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (17) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (16) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (15) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (13) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (11) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (10) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (9) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (7) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (8) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (5) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (2) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (4) srednjoeuropska_informaticka_olimpijada_varazdin_2022 (3)