Srebrni jubilej preč. Krešimira Žinića

14. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Srebrni jubilej preč. Krešimira Žinića

Nikola Ćutuk/PIXSELL


Proteklog vikenda u Župi sv. Šimuna i Jude Tadeja u Cigleni, župnik preč. Krešimir Žinić, ujedno i dekan Bjelovarskog dekanata te povjerenik za pastoral obitelji Bjelovarsko-križevačke biskupije, proslavio je svoj srebrni svećenički jubilej.

Preč. Žinić rođen je 31. prosinca 1970. godine u Čakovcu. U Dječačkom sjemeništu u Zagrebu maturirao je 1989., a diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1996. Za svećenika je zaređen 29. lipnja iste godine te svoju svećeničku službu započeo kao kapelan u Samoboru, Petrinji i Zagrebu – Stenjevec II i Gajnice. Upraviteljem je bio u obje križevačke župe, a posljednjih 10 godina na službi je u župama Bjelovar-Ždralovi i Ciglena. Uz to, izbornik je Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika.

Dvadeset i pet godina svoga svećeništva proslavio je u zajedništvu s braćom svećenicima, svojom obitelji te vjernicima i prijateljima iz svih župa u kojima je djelovao. Misao vodilja bila je njegovo mladomisničko geslo: „Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu“ (1 Iv 4, 16)

Proslava je započela u subotu misom koju je predvodio slavljenik, a na kojoj su se okupile obitelji iz Bjelovarskog dekanata, kao i predstavnici obitelji iz svih dekanata Bjelovarsko-križevačke biskupije. U propovijedi je istaknuo vrijednost prolivene Krvi Kristove za spas ovoga svijeta, jer se ovaj susret odvija u slavlju Predragocjene Krvi Kristove, kojoj je posvećen jedan od bočnih oltara u crkvi. Progovorio je također o vrijednosti i važnosti obitelji kako Crkvi, tako i u svijetu te kako Crkva, koja je i sama „obitelj obitelji“, u svjetlu apostolske pobudnice Amoris laetitia, poglavito u ovoj godini obitelji, stavlja naglasak na obiteljski pastoral.

Pjevanje je predvodio „nekadašnji“ zbor mladih iz župe sv. Anastazije u Samoboru, koji je djelovao u vrijeme dok je preč. Žinić bio u Samoboru. Danas su gotovo svi oni obiteljski ljudi, sa svojim zanimanjima, poneki su i odselili iz Samobora, ali za ovu prigodu svi su se ponovno okupili u pjesmi i molitvi.

U neizostavnim prigodnim govorima važnost odrastanja uz svećenika izrazila je Monika Vlahović iz Samobora: „Okupljali smo se na večernjoj misi, zajedno pjevali i molili, nerijetko poslije nastavljali druženje u gradu, baš kao i ostali mladi. Ipak, gledajući s odmakom od četvrt stoljeća i ponešto životnog iskustva, nismo bili uvijek kao i ostali mladi: imali smo još nešto, odnosno nekoga – svećenika, prijatelja, osobu koja je bila uzor kako kroz mladenaštvo svjedočiti svoju vjeru“, dok je Alica Stančin iz Bjelovara posvjedočila koliko njihovim obiteljima znače uvijek otvorena vrata župne kuće u Cigleni, a još više blizina i otvoreno srce njihovog duhovnog pastira.

Nedjeljnu misu u zajedništvu s braćom svećenicima, ponovno je predvodio slavljenik, a propovijedao je dekan KBF-a u Splitu prof. dr. sc. Mladen Parlov. Bila je to prigoda ponovno vjernicima posvijestiti važnost i bogatstvo svećeničkog poziva.

Misu je svojim pjevanjem uzveličao zbor sastavljen od pjevača dvaju župa, kojima trenutno upravlja preč. Žinić, pod vodstvom Snježane Lipak.

Nakon mise održana je promocija knjige „Do nogu Gospodinovih“, u nakladi Glasa koncila, kojoj je autor sam slavljenik. Knjiga je izašla upravom povodom njegovog srebrnog jubileja, a njezino sjeme posijano je još prije petnaestak godina, kada je autor, svakoga ponedjeljka, bio urednik emisije „Hvaljen Isus i Marija“ na Radio-Sljemenu. Tijekom godina, nastale su mnoge meditacije, koje je Žinić ovom prigodom probrao, malo osuvremenio, poneku novu napisao i uobličio u ovo izdanje. Knjigu su predstavili prof. Parlov, izvanredni profesor na KBF-u u Zagrebu dr. sc. Alojz Ćubelić i sam autor. Sav prihod prikupljen od prodaje knjige bit će namijenjen obnovi župne crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja u Cigleni. U glazbenom dijelu nastupio je Alan Hržica.

U nedjelju 12. rujna održan je dobrotvorni turnir u malom nogometu u svrhu obnove župne crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja.

žinić

Foto: superportal.hr

U revijalnom dijelu nastupili su dječaci uzrasta do 12 godina iz pet momčadi, a u glavnom turniru nastupile su momčadi veterana Hrvatskog nogometnog saveza, Humane zvijezde Hrvatske 03, veterani Ciglene, Ždralova i Bjelovara te Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika. Najboljima su se pokazali veterani HNS-a premda rezultat nije bio u prvom planu. Događaj je okupio doista mnogo poznatih nogometnih lica koji su se radosno odazvali ovoj dobrotvornoj inicijativi.

IKA

Facebook Comments


[ssba]