Oporbeni zastupnici predali su utorak inicijativu predsjedniku Skupštine Srbije da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatralo izvješće Vlade o sigurnosnoj situaciji u zemlji, poslije dva masovna ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u selima kod Mladenovca.

Hitna sjednica parlamenta bio je jedan je od zahtjeva istaknutih i na jučerašnjem prosvjedu kad su deseci tisuća ljudi u Beogradu i Novom Sadu, na poziv proeuropske oporbe prosvjedovali protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Toj inicijativi proeuropske oporbe pridružili su se danas i zastupnici desne oporbe i nekoliko samostalnih zastupnika.

Predsjednik Skupštine Vladimir Orlić, dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke, nije ih primio u svoj ured da bi se dogovorili o održavanju sjednice, rekli su novinarima predstavnici oporbe.

Svoj zahtjev za održavanjem hitne sjednice zalijepili  na zid ispred Orlićeva ureda.

Na jučerašnjem prosvjedu, za koji oporba tvrdi da je okupio 50.000 ljudi, a srbijanski predsjednik da ih je bilo 9.000, zatraženo je oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy, koje šire nasilje i mržnju u svojim ‘reality show’ programima i ukidanje te vrste programa.

Prosvjednici su tražili i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Tražila se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je ranije, pritisnut zahtjevima javnosti, podnio ministar prosvjete Branko Ružić dokaz da “vlast poznaje samo pritisak građana” i da je “neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune”.

Provladini mediji blisku predsjedniku Srbije minimizirali su prosvjede u sličnom tonu kako je to u ponedjeljak navečer učinio i sam Vučić, koji je proeuropsku oporbu, koja je pozvala na prosvjed, optužioe da “ogoljeno lešinari” nad tragedijom u beogradskoj školi.

Čelnici oporbe pozvali su danas građane da u petak još masovnije sudjeluju na prosvjedu ukoliko vlasti ne ispune zahtjeve.