Srbija je nastavila pad u globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru i za 2023. zadržala indeks 36, što je najlošije u proteklih 12 godina te se nalazi na 104. poziciji od 180 rangiranih zemalja, objavila je u utorak organizacija Transparentnost Srbija.

Srbija je ispod svjetskog prosjeka za sedam bodova, a za čak 28 je lošija od prosjeka zemalja članica Europske unije, pokazuju podaci na svjetskoj listi Indeksa percepcije korupcije organizacije Transparency International (TI)

Od država regije lošija od Srbije samo je Bosna i Hercegovina s indeksom 35, dok je Albanija, s kojom je Srbija prošle godine dijelila 101. poziciju, sada bolja i ima indeks 37.

Srbija se suočava s propadanjem demokracije, a njezina autokratska vlada koristi posebne zakone da ograniči transparentnost u velikim projektima, navodi se u godišnjem izvješću TI o Indeksu percepcije korupcije (CPI).

Srbija je dobila ocjenu CPI 36 na skali od nula – izuzetno korumpirana zemlja, do 100 – zemlja bez korupcije.

Zbog podložnosti političkom pritisku pravosudni sustavi u Bosni i Hercegovini i Srbiji u velikoj mjeri nisu u mogućnosti kazneno goniti i sankcionirati javne dužnosnike koji zloupotrebljuju svoje pozicije i zaposlenja.

Slabi zakoni, institucije za nadzor i kanali za izvještavanje također su doprinijeli stalnom padu CPI u te dvije zemlje, prenio je Glas Amerike (VOA) izvode iz izvješća TI posvećenog situaciji u Istočnoj Europi i Središnjoj Aziji, u kojem se Srbija po CPI nalazi na sredini liste.

Također je ukazano na to da nedavno doneseni zakon predviđa najmanje milijardu eura javnih sredstava, namijenjenih za EXPO 2027 u Srbiji, što stvara rizik od napuhanih ugovornih cijena i nekvalitetnih građevinskih radova, piše u izvješću.

Transparency dalje podsjeća da tužiteljstvo u Srbiji nije reagiralo na javno predstavljene dokaze o tome da je “izborna prijevara išla u korist aktuelnoj (vladajućoj) Srpskoj naprednoj stranci i njezinim saveznicima u prosincu 2023.”, dodaje VOA.

Kosovo ima indeks 41, Sjeverna Makedonija i Mađarska 42, Bugarska 45, a Crna Gora i Rumunjska indeks 46.

Šestu godinu zaredom na vrhu liste je Danska, s indeksom 90, identično kao i u prethodnom rangiranju.