Brodsko-posavska policija izvijestila je u subotu kako je uhitila dvojicu srpskih državljana, osumnjičenih da su nezakonito ušli u Hrvatsku, prevozeći strane državljane do određenog odredišta za novčanu nagradu dogovorenu s nepoznatom osobom.

Dvadesetpetogodišnji srpski državljanin upravljao je kombijem koji je jučer u prijepodnevnim satima zastavljen na novogradiškom području. Prilikom kontrole policija je u unutrašnjosti vozila uočili više stranih državljana.

S krijumčarenjem je kasnije povezan i 30-godišnji srpski državljanin, koji je naknadno uhićen, a upravljao je osobnim automobilom srpskih registracija.

Istraga je potvrdila sumnju da je osumnjičeni srpski dvojac nezakonito ušao u Hrvatsku, namjeravajući prevesti strane državljane do dogovorenog odredišta. Za tu bi uslugu dobili novčanu naknadu sukladno prethodnom dogovoru sa zasad nepoznatim osobama.

Prema stranim državljanima proveden je postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Protiv 25-godišnjaka i 30-godišnjaka podnesene su kaznene prijave zbog sumnje u protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.